Guvernul va abroga articolul din OUG care permite judecătorilor să devină șefi de parchete

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile Justiției, care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete și care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secția pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.

Aceasta este una dintre nemulțumirile magistraților și procurorilor care au început sau au anunțat proteste în toată țara.

„Dată fiind această preocupare exprimată, repet, în principal, de către procurori care au fost nedumeriți la perspectiva de a le fi șef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus și am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanții la dezbaterea de astăzi, să abrogăm complet articolul 54. Ce înseamnă? Înseamnă că se revine la implementarea anterioară, că procurori de rang înalt vor fi doar procurori care îndeplinesc condițiile legii și să-i numească, procedura de interviu, de selecție și propunere de la ministrul Justiției și să-i numească președintele Republicii, prin decret prezidențial”, a declarat Tudorel Toader, la sediul Guvernului, potrivit Mediafax.

Ministrul Justiției a precizat că, prin abrogarea articolului 54 din ordonanța 7/2019 privind modificarea legilor Justiției, se abrogă și prevederea potrivit căreia avizul numirii procurorilor de rang înalt este dat de plenul CSM, și nu de Secția pentru procurori a Consiliului.

„Procurorii care vor dori să devină de rang înalt vor fi evaluați de ministerul Justiției, prin procedură transarentă, vor primi avizul de la CSM, de la Secția pentru procurori, pozitiv sau negativ , după care ministrul va propune președintelui Republicii să-i numească procurori de rang înalt”, a mai adăugat ministrul Justiției.

La discuțiile de la Palatul Victoria, care au fost convocate după ce magistrații au început protestele în mai multe orașe din țară, au participat, alături de premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției Tudorel Toader, și președintele CSM Lia Savonea, președintele UNJR Dana Gîrbovan, președintele Asociației Magistraților din România, Andreea Ciucă, precum și reprezentanți ai Asociației Procurorilor din România, Inspecției Judiciare și ai Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Citește și:
Activitate suspendată la Tribunalul Cluj. Se judecă doar cauzele urgente

DIICOT își suspendă activitatea în intervalul 2 – 8 martie, în semn de protest față de adoptarea OUG 7

CSM cere abrogarea Ordonanței de Urgență de modificare a legilor Justiției

Sursa foto: Facebook/Tudorel Toader

Ne poți asculta și aici: