Activitatea judecătoriilor din subordinea Curții de Apel Cluj a crescut în anul 2018 cu 5.000 de dosare față de anul precedent

În judecătoriile din orașe mici, precum Năsăud sau Jibou, din subordinea Curții de Apel Cluj, judecătorii au de soluționat un număr cu câteva sute mai mare decât media națională, de peste 1.100 de dosare pe judecător.

„Încărcătura medie pe judecător rămâne una exterem de mare, în medie 886 de dosare la nivel de judecător, 608 la Curte, 670 la tribunale, 1.170 la judecătorii. Avem judecătorii care au depășit foarte mult media națională, de 1.128 de dosare pe judecător. Noi avem judecătorii, ca Năsăud și Jibou, unde am avut 1.650 dosare pe judecător, Baia-Mare, Beclean și altele cu peste 1.500 de dosare. Pornind de la Judecătoria Cluj, cu peste 1.200 de dosare pe judecător, toate celelalte au mai multe, ajung la 1.300,, 1.500 sau 1.600 de dosare pe judecător”, a declarat președintele Curții de Apel Cluj, judecătorul Denisa Beldean.

Unul dintre motivele pentru care a crescut încărcătura pe judecător este lipsa de personal. „La nivelul instanțelor mici, precum Năsăud, Huedin sau Beclean nici schemele oricum mici, de 4-5 judecători, nu se ocupă, pentru că sunt localități puțin atractive pentru judecători și rămân mereu cu 2-3 judecători sau chiar un judecător”, mai spune președintele Curții de Apel Cluj.

„A crescut mult volumul de activitate în litigiile cu profesioniști și, pe de altă parte, în materie penală, urmare a deciziei Curții Constituționale care atribuie instanțelor de judecată confirmarea menținerii deciziei de urmărire penală. O creștere substanțială a volumului de activirate per total, la nivelul judecătoriilor”, susține Denisa Beldean.

Pe de altă parte, volumul de muncă al tribunalelor a scăzut, datorită preluării timbrului de mediu de către organele administrative.

Curtea de Apel Cluj, care include 22 de tribunale și judecătorii, are al treilea cel mai mare volum de activitate din țară, după Curțile de Apel București și Craiova. Clujul este pe locul 9 la cauze nesoluționate.

Text și foto: Ovidiu Cornea

X
X
X