Interviurile EBS | Cristi Danileț: „Cei care vor să contribuie cu ceva la evoluția societății trebuie să iasă la vot”

Judecătorul Cristi Danileț a fost invitatul lui Adrian Ardelean, în emisiunea „Interviurile ESB”. Magistratul susține că, din 2017, s-au produs în România mai multe modificări care au dus la slăbirea sistemului judiciar și a celui de protecție a drepturilor omului.

„În ultimii ani au existat foarte multe modificări la Codul penal și de procedură penală, respectiv la Legile justiției. Deși toate aceste legi de care am făcut vorbire acum au fost adoptate după negocieri cu Uniunea Europeană și în cadrul unor dezbateri foarte serioase în Parlament, totuși, începând cu anul 2017, de la celebra ordonanță 13, am asistat la o suită de modificări prin care s-a slăbit sistemul judiciar și sistemul de protecție al drepturilor omului. Practic, s-au întărit drepturile infractorilor, se ocolește respectarea legii de către anumite persoane, sunt scutite anumite persoane de pedepse și s-a slăbit puterea de reacție a sistemului judiciar. Pe de altă parte, crește nesiguranța cetățeanului, care iată, aflat pe stradă, nu mai știe ce lege se aplică și ce infractori periculoși sunt eliberați din penitenciare. N-avem decât o soluție: noi ca magistrați ne facem datoria în mod corect în continuare, iar publicul să fie atent la criteriile după care votează. Cei care vor să contribuie cu ceva la evoluția societății trebuie să iasă la vot”, a spus judecătorul Cristi Danileț.

Magistratul a vorbit și despre necesitatea educației juridice în școlile din România. „Cred că este nedrept să spunem unui copil că de la 14 ani el răspunde penal și trebuie să respecte toate legile din România, dar să afli că la școală el nu studiază nimic în domeniul legal”, a mai spus judecătorul în interviul acordat EBS Radio.

Cristi Danileț a spus în emisiunea „Interviurile EBS” că se constată o creștere a numărului de copii și tineri care consumă etnobotanice. „Vârsta a scăzut la 10 ani. Avem și decese de la consumul de etnobotanice încă de la primul consum. Chiar am întrebat medicii de la spitalul de urgență cam câți tineri sunt aduși. Mi-au spus așa: la Cluj, cam 8-9 tineri sunt aduși în fiecare seară. Le fac spălături stomacale și, în rest, medicii se roagă să nu moară”, a declarat judecătorul Cristi Danileț.

Interviul integral poate fi ascultat aici:

Ne poți asculta și aici: