Conducerea Consiliului Județean Cluj amenință că revocă hotărârea prin care a cedat gratuit Ministerului Sănătății terenul pentru construirea Spitalului Regional de Urgență.
„Analizăm posibilitatea să revocăm hotărârea CJ Cluj prin care am dat terenul de 14 hectare gratuit Ministerului Sănătăţii pentru spital, deoarece nu se respectă termenii stabiliţi şi Guvernul va amâna până după 2023 proiectul acestui spital”, a spus Alin Tişe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Potrivit acestuia, costul mediu pentru construirea unui astfel de spital regional de urgenţă în Europa se ridică la 200-250 de milioane de euro, aproape jumătate față de suma avansată de Ministerul Sănătăţii. „Guvernul vrea să amâne acest proiect pentru că suma lor pentru co-finanţarea europeană este imposibil de acoperit. Dacă noi am deveni eligibili pentru finaţare, în 3 luni am avea studiul de fezabilitate la o valoare reală şi de aceea am cerut CE să solicite autorităţilor modificarea ghidului de finanţare aferent acestui proiect. Ministrul Sănătăţii a spus că spitalele vor fi fazate, ceea ce înseamnă că până în anul 2023 se face doar studiul de fezabilitate, ceea ce înseamnă că acest proiect se amână mult după 2025. Noi am realiza mai repede aceşti paşi fără fazare”, a explicat preşedintele CJ Cluj.
El susține că fiecare zi de întârziere înseamnă vieţi pierdute. Una dintre posibilitățile luate în calcul de reprezentanții CJ Cluj este asocierea cu autoritățile din alte județe ale Transilvaniei, având în vedere că mulți dintre pacienții spitalelor clujene sunt din afara județului.
„Am făcut o adresă la Ministerul Dezvoltării Regionale şi cerem sprjinul Comisiei Europene, Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană, pentru a solicita autorităţilor române să modifice ghidul de finanţare, astfel încât Consiliul Judeţean Cluj să devină eligibil pentru acest proiect şi ar putea să co-finanţeze spitalul cu 2%, 28% să finanţeze Guvernul şi 70% CE”, a mai spus Tişe.
În urmă cu o săptămână, președintele CJ Cluj a transmis o solicitare Comisiei Europene și conducerii Autorității de Management pentru POR din cadrul MDRAP, prin care a cerut modificarea Programului Operațional în sensul înlocuirii Ministerului Sănătății, ca și aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale, respectiv județele pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat atunci, pentru EBS Radio, că autoritățile clujene s-ar putea implica în construcția spitalului regional prin cofinanțarea lucrărilor, întrucât Guvernul caută acum surse pentru acoperirea costurilor.
„Spitalul regional de la Cluj se va face de Ministerul Sănătății, cu fonduri prin Banca Mondială. Consiliul Județean Cluj ar trebui să se ocupe de Spitalul de Pediatrie pentru că am niște referințe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii. Spitalul la Cluj nu este la faza de intenție, eu am rămas foarte surprinsă de ceea ce au spus cei de la Consiliul Județean. În momentul în care am preluat Ministerul Sănătății, în luna februarie, nu aveau definit un teren, adică exista o bucată de teren, dar mai era nevoie de încă o bucată de teren și am întâmpinat foarte mari dificultăți în relația cu Consiliul Județean Cluj”, a spus, la începutul acestei săptămâni, la Bistrița, Sorina Pintea, potrivit Mediafax.
Costul spitalului este de 500 de milioane de euro a declarat astăzi, la EBR Radio, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
„500 de milioane de euro este costul total al unui spital, care includ utilitățile, drumul de acces către spital și altele. Precum și, în cazul Clujului, 52 de milioane de euro pentru reabiltarea clădirilor existente în care funcționează actualul Spital județean”, a mai spus Sorina Pintea.
Ovidiu Cornea