Autoritățile clujene au lansat un concurs internațional de soluții pentru reamenajarea Dealului Cetățuia

Autoritățile clujene au lansat un concurs internațional de soluții pentru reamenajarea Dealului Cetățuia, dotat cu premii de aproximativ 1,6 milioane de lei.

„Prin preluarea de către Primăria Cluj-Napoca a terenului care face obiectul acestui concurs, se trasează primii pași pentru integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice de mare interes din oraș. Dorința promotorului concursului este ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriul stâncos și împădurit. Versantul sudic este considerat landmark-ul orașului cunoscut și ca orașul de la poalele Cetățuii”, se arată în anunțul postat pe site-ul Ordinului Arhitecților din România.

„Este un buget prin care vom face un concurs internațional de soluții cu premii de aproximativ 1,6 milioane de lei, unde obiectivul proiectului este identificarea celei mai bune soluții pentru reamenajarea acestui deal. Discutăm de o suprafață de 17 hectare”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

Termenul de depunere a ofertelor este 24 iunie.

Proiectul de reamenajare a Cetățuii au fost relansat anul trecut, printr-o amplă dezbatere cu specialiști și cetățeni. Clujenii au cerut ca autoritățile să păstreze specificul natural al zonei, dar să existe și un mijloc mecanizat de urcare pentru un acces mai bun al tuturor categoriilor de persoane.

Proiectarea efectivă urmează să înceapă în toamnă, peste 2 milioane de lei fiind alocate în propunerea de buget a Clujului pe 2019. Investițiile totale vor ajunge la aproximativ 14 milioane de lei, potrivit autorităților locale.

Sursa foto: Ordinul Arhitecților din România

Citește și: FOTO | Propunere inedită pentru Cetățuie: plantație de viță-de-vie pe versantul sudic

Ne poți asculta și aici: