Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Cartierul Sopor va fi amenajat după un concept care a impresionat Comisia Europeană: „walkable city”

Cartierul Sopor din Cluj-Napoca va fi amenajat după un concept care prevede ca toate obiectivele publice să fie la cel mult 20 de minute de mers pe jos.

Primarul Emil Boc a spus că le-a pezentat deja reprezentanților Comisiei Europene această idee.

„Le-a plăcut foarte mult conceptul pe care l-am prezentat și anume că tot ceea ce gândim în oraș, de la cartierul Sopor pe care-l construim să fie bazat pe ideea de 20 de minute de mers pe jos. Tot ceea ce ai nevoie elementar, evident exceptând locul de muncă, unde nu poți fi limitat de această distanță, dar pentru a merge la creșă, la grădiniță, la școală, la magazin, la bancă, la parc, să nu fi nevoit să traversezi orașul dintr-o parte în alta. Iar cartierul Sopor pe care-l pregătim acum va fi primul din România care va avea o asemenea abordare pe calitatea vieții și diminuarea traficului”, a declarat pentru EBS Radio primarul Emil Boc

Cartierul Sopor și conceptul alternativ de „walkable city” a fost prezentat de primarul Clujului, la întâlnirea Alianței Vestului cu Comisia Europeană, la pachet cu alte soluții de mobilitate pe care municipalitatea le dezvoltă și care fac deja obiectul unor finanțări europene.

Sopor va fi primul cartier amenajat de la zero în România, după 1989. Modul în care va fi organizat va fi stabilit printr-un concurs internațional de soluții, care va avea loc până în vară.

În acest moment, proiectanții lucrează la tema viitorului concurs care va definitiva Planul Urbanistic al Zonei. Sistematizarea cartierului întâmpină, însă, o provocare importantă: terenul deținut de municipalitate este limitat, iar parcelele din zona de 230 de hectare pe care va fi amenajat viitorul cartier sunt deținute de peste 1.000 de persoane.

Soluția propusă de specialiștii din Primărie și din cadrul Ordinului Arhitecților, într-o dezbatere la care au participat peste 200 de proprietari din zonă, este cea a unor asocieri funciare. Concept inovativ, dar care poate oferi suprafețe adecvate pentru ridicarea clădirilor publice, sau de interes public.

„Principalul avantaj într-o asociere este împărțirea echitabilă a teritoriului. Fiecare cartier, fiecare parte din oraș, trebuie să prevadă cel puțin 26 de metri pătrați (de spațiu verde, n.red.) pe cap de locuitor, ca și medie, iar aceste suprafețe pot fi asigurate doar dacă le punem în comun. Un parc nu se face la o parcelă, ci la mai multe. De unde luăm acest teren, de unde luăm teren pentru drum? Aceste asocieri ar putea să rezolve problema, dar este o provocare și așteptăm soluții de la sociologi, de la specialiști din alte profesii, alte experiențe din alte țări, să vedem ce putem implementa aici”, a spus atunci arhitectul Klaus Birthler, care coordonează tema de proiectare.

Ovidiu Cornea

Citește și:

Dezbatere pentru construirea cartierului Sopor, primul făcut de la zero în Cluj-Napoca în ultimii ani. Autoritățile le propun proprietarilor de terenuri din zonă să se asocieze

De unde trebuie începută modelarea de la zero a cartierului Sopor