Ce își doresc clujenii în 2019. Cele mai votate proiecte în programul de bugetare participativă

Peste 4.000 de clujeni au votat în cadrul ultimei etape a programului de bugetare participativă din acest an.


Proiectele venite din partea clujenilor au fost împărțite în șase domenii.

În secțiunea „Alei, trotuare și zone pietonale” cele mai multe voturi, 290, le-a strâns proiectul „În pas cu lumea”. Acesta prevede instalarea unor pavele ce colectează energia pașilor și o convertește în electricitate. „Mersul pe jos e benefic pentru sănătate, însă poate fi și o sursă de energie simplu de stocat sau utilizat instant, fie pentru a ilumina o stație de autobuz pe timp de noapte sau o stradă, pentru a-ți încărca telefonul, tableta sau alt device. Costurile de implementare se recuperează în timp grație energiei colectate. Cel mai important însă e că orașul Cluj va fi cu un pas înaintea altor orașe smart”, spun cei care au propus acest proiect.

„Parcări de biciclete sigure” a fost cel mai votat proiect din secțiunea „Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației”. Acesta a acumulat 69 de voturi și prevede amplasarea unor parcări îngrădite și acoperite pentru biciclete, astfel încât să fie prevenite furturile. „Locațiile unde s-ar preta asemenea parcări sunt în zonele dens populate, între blocuri sau în parcările supraetajate care s-au construit în ultima vreme sau sunt în faza de proiecție/construcție. Metoda prin care cetățenii pot avea acces la aceste spații trebuie analizată, dar ca și idee, pot fi prin card de acces sau altă modalitate prin care să fie cunoscută identitatea celor care îl folosesc”, se arată în descrierea proiectului.

Cele mai multe voturi din secțiunea „Spații verzi și locuri de joacă”, 593, le-a obținut proiectul „Amenajare parc în cartierul Bună ziua”. Acesta prevede construirea a două părculețe în cartier.

884 de voturi a strâns proiectul „Defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca”, propus în secțiunea „Amenajare spații publice”. „Un defibrilator extern automat poate salva o mulțime de vieți pentru că poate fi folosit de oricine, indiferent de meserie sau vârstă, studiile efectuate arătând că și un copil de opt ani poate folosi în siguranță un defibrilator automat”, susțin inițiatorii acestui proiect. Aceștia propun instalarea unor astfel de aparate în Piața Unirii, Piața Mihai Viteazu, Piața Avram Iancu, Piața 1 mai, Piața Lucian Blaga, Casa de cultură a studenților, Parcul Central, Cetățuie, Cluj Arena, Sala Polivalentă, Parcul Sportiv Babeș, Gară, Autogară, Biblioteca Central Universitară, Biblioteca „Octavian Goga”, Cinematograf Florin Piersic, Judecătorie etc.


În secțiunea „Infrastructură educațională și culturală”, cea mai votată propunere a fost „Dotarea laboratoarelor Colegiului Tehnic Raluca Ripan”, care a acumulat 631 de voturi. Inițiatorii propun achiziționarea de aparatură pentru şcoala cu profil de industrie alimentară, printre care: cuptor de patiserie, dospitor, malaxor, refrigerator, malaxor carne, maşină de spălat de tip tunel, maşină de confecţionat cȃrnaţi, maşină de spălat vase, celulă afumare şi fierbere, maşină de gătit sub vid, dar și aparatură de laborator pentru analize în domeniul industriei alimentare și echipamente informatice.

„Detectarea locurilor de parcare disponibile, în timp real, folosind camere video” este un proiect care a adunat 166 de voturi, cele mai multe din secțiunea „Orașul digital”. „Aplicația noastră propune și monitorizarea locurilor de parcare ce nu se află în parcările cu barieră. Dintre acestea, cel mai bun exemplu ar fi cel al parcărilor aflate pe marginea drumului, care reprezintă un procent semnificativ din totalul locurilor de parcare ale municipiului Cluj-Napoca. Aplicația va permite administrarea și monitorizarea acestor locuri de parcare folosind camere video statice. Funcționarii primăriei vor putea configura cu ușurință locurile de parcare ce urmează a fi monitorizate. Acest lucru permite ajustarea ori dezactivarea parcărilor existente, respectiv crearea de noi spații temporare destinate parcării vehiculelor, în cazul unor modificări cauzate de șantiere, redirecționări ori restricționări ale traficului. Disponibilitatea locurilor de parcare va fi prezentată utilizatorilor prin intermediul unei hărți”, se arată în descrierea proiectului.

Proiectele câștigătoare, după validarea de către Primărie, vor fi anunțate la începutul săptămânii viitoare. „Pe parcursul acestei săptămâni, Primăria se va asigura că procesul de votare este valid. După votul final se vor selecta 15 proiecte pe care Primăria le va implementa începând cu anul viitor”, a declarat, pentru EBS Radio, Iulia Perșa, șefa Biroului Mass-Media din Primăria Cluj-Napoca.

În total, proiectele rămase în competiție au strâns peste 4.000 de voturi, un număr de trei ori mai mic decât cel al voturilor finale din ediția precedentă a programului. „Se analizează această etapă de bugetare participativă, urmează să vedem care sunt cauzele acestei participări la vot, dar ne bucurăm că clujenii s-au mobilizat pentru a răspunde inițiativei primăriei de a propune proiecte și de a le vota”, a mai spus Iulia Perșa.

Sursa foto: bugetareparticipativa.ro

Ne poți asculta și aici: