Programul de bugetare participativă 2018 a strâns doar jumătate din voturile de anul trecut

Peste 14.900 de clujeni au votat în prima etapă a programului de bugetare participativă din acest an, jumătate față de numărul de voturi strâns anul trecut.

„Autobuzele școlare cu circuit închis” este unul dintre proiectele declarate câștigătoare anul trecut. Foto: Ovidiu Cornea

Fiecare clujean a putut vota pentru 6 din cele 47 de proiecte eligibile în cadrul primei etape a votului, care s-a încheiat. Proiectele care au obținut cele mai multe voturi sunt: „Defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca” (1.209 voturi), „Clujul deschis turismului” (1.180 voturi), „Detectarea locurilor de parcare disponibile, în timp real, folosind camere video” (1.179 voturi) și „În Pas cu Lumea” (1.151 voturi).

„Pentru că ne dorim ca bugetarea participativă să fie dictată de cetățenii Clujului, urmează să se realizeze o verificare tehnică a sursei din care s-au realizat aceste voturi pentru a se elimina toate voturile cumpărate sau toate voturile din alte comunități decât a noastră. În 28 octombrie vor fi făcute publice proiectele cu numărul de voturi atrase și practic vom ști ierarhia din perspectica clujenilor a ceea ce doresc să se realizeze în 2019 în contextul proiectului de bugetare participativă”, a declarat pentru EBS Radio Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Anul trecut, când a avut loc primul program de bugetare participativă la Cluj-Napoca, în prima etapă au votat peste 29.000 de clujeni. Atunci, și numărul proiectelor declarate eligibile a fost mai mare, 126.

După această primă etapă, vor fi selectate 30 de proiecte: primele trei clasate în ordinea numărului de voturi din fiecare domeniu, iar restul în funcție de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.

În cea de-a doua etapă de vot, clujenii vor putea alege un singur proiect din cele 30. Vor fi declarate câștigătoare 15 proiecte: cel mai votat din fiecare domeniu, iar restul vor fi selectate în funcție de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.

Ovidiu Cornea

X
X
X