FOTO | Centenarul umple Clujul de monumente: nouă troițe și statui dezvelite în satele din județ în patru luni

În nouă comune clujene au fost sau vor fi dezvelite monumente dedicate Centenarului, începând din luna septembrie și până la sfârșitul anului.

Până acum, au fost dezvelite 6 monumente. Un monument dedicat voievodului Gelu Românul a fost inaugurat în 1 septembrie în localitatea Așchileu, iar sfârșitul aceleiași luni a fost dezvelit un alt monument în cadrul proiectului „Noi, contemporani cu anul centenar”, în localitatea Gilău. Alte două monumente au fost inaugurate în luna octombrie, unul în Someșul Rece și altul în Berindu.

În 4 noiembrie a fost dezvelit monumentul Unirea în Iclod, iar două zile mai târziu a fost dezvelită o troiță dedicată militarilor căzuți la datorie în Florești.

Până la sfârșitul anului vor mai fi dezvelite trei astfel de monumente în satele din județ. „Sunt nouă monumente, șase au fost inaugurate, dezvelite, trei urmează. La Mărișel în 8 noiembrie, la Feleacu, cândva până la sfârșitul anului 2018, și în 15 noiembrie la Iara”, a declarat, pentru EBS Radio, Cătălin Croitoru, directorul de cancelarie din cadrul Prefecturii județului Cluj.

Monumentul de la Mărișel dedicat localnicilor care au murit în Primul Război Mondial, în al Doilea Război Mondial și în măcelul de la Beliș va fi inaugurat mâine și a fost construit la inițiativa primăriei și a câtorva localnici. Acesta a costat 60 de mii lei și a fost finanțat de Ministerul Culturii, afirmă primarul din Mărișel, Viorel Ghic.

Sursa foto:

Ne poți asculta și aici: