Satele din Transilvania, încurajate să-și pună în valoare patrimoniul

Mai multe localități din Transilvania se asociază pentru a pune bazele unei rețele care utilizează patrimoniul, tradițiile și cultura ca motoare ale dezvoltării.

În rezervațiile de la Suatu cresc și două plante unicat în lume.

Proiectul prevede organizarea unor inițiative comune, spune Rarița Zbranca, reprezentantul Centrului Cultural Clujean, organizație care coordonează acest program.

„Fiecare dintre sate va primi asistență în a-și pune în valoare patrimoniul. Pornind de la resurse culturale locale vor dezvolta fie evenimente, fie produse care pot să fie valorificate, care pot să contirbuie rezolvarea unor probleme din comunitățile respective. Noi contribuim să punem în legătură aceste sate, dacă este posibil să generăm trasee turistice sau poate niște rețele care să permită promovarea unor produse din aceste sate dintr-o rețea comună”, explică Rarița Zbranca.

Proiectul intitulat „România Remarcabilă” cuprinde deocamdată 10 comune din Transilvania, printre care se află Vad, Poieni, Moldovenești și Suatu, din județul Cluj.

Inițiativa este realizată de Centrul Cultural Clujean, în parteneriat cu asociația Sites et Cités remarquables de France.

Ioana Pîrlea

Sursa foto: comunasuatu.ro

Ne poți asculta și aici: