Centrul ecologic care va prelua deșeurile din județ devine funcțional. Tișe: „Săptămâna viitoare va fi dusă prima mașină de gunoi”

Prima celulă a Centrului ecologic de management al deșeurilor va deveni operațională de săptămâna viitoare. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

La începutul săptămânii următoare va fi semnat contractul cu firma care va opera centrul, astfel că prima celulă a acestui va putea fi deschisă, a anunțat Alin Tișe, ieri, la finalul ședinței forului județean.

Președintele CJ a prezentat inaugurarea primei celule a Centrului ca principala reușită a mandatului său și a colegilor lui, dar, în fapt, povestea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) a fost una lungă. Mai mult, încă de anul trecut președintele forului a anunțat diferite termene pentru inaugurarea acestuia, decalate ulterior. De asemenea reprezentanți ai societății civile au criticat în repetate rânduri faptul că scurgerea levigatului (resturi de materiale, cu potențial nociv pentru mediu) nu este gestionată corespunzător. Trebuie menționat, pe de altă parte, că reprezentanții CJ au reușit, în paralel, închiderea rampei temporare de la Pata Rât, la finalul anului trecut.

Proiect început acum opt ani

Construcția CMID, ca parte a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor, finanțat cu bani europeni, a demarat în 2012, dar s-a împotmolit din cauza intrării în insolvență a firmei câștigătoare a licitației de execuție, iar ulterior din cauza unor lucrări neconforme.

Apoi au fost necesare lucrări de consolidare a terenului și de oprire, prin construcția unui zid, a scurgerii levigatului care risca să se infiltreze în pârâul din apropiere. Acum, prima celulă a centrului ar fi gata de inaugurare.

„În aceste zile sunt ultimii pași pe care îi facem în ceea ce înseamnă darea în funcțiune a primei celule, discutăm contractul final pentru gestionarea centrului, am ajuns la final, suntem în faza de semnare a contractului de gestionare a CMID-ului și săptămâna viitoare prima mașină de gunoi va fi dusă în acest nou centru. Urmează pe urmă să autorizăm și celula doi și celula trei, să se intre într-o normalitate, până la 15-20 de ani cât va fi folosit acest centru”, a spus Alin Tișe.

Centrul ecologic de management al deșeurilor va prelua toate deșeurile din județ și este pate integrantă a Sistem Integrat de Management al Deșeurilor din județul Cluj – care include și realizarea de stații de transferuri în trei localități din județ, realizate deja și reformarea sistemului de colectare. Valoarea proiectului este de peste 335 de milioane de lei, din care aproape jumătate finanțare europeană.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: