Conceptul shared space de pe Universității și Kogălniceanu se va extinde și pe strada Iuliu Maniu

Autoritățile vor depune până la finalul lunii cererea de finanțare europeană pentru reamenajarea străzilor Mihail Kogălniceanu și Universității. Municipalitatea a inclus în proiect și strada Iuliu Maniu, la propunerea clujenilor.

Proiectul vizează și străzi adiacente, precum Bolyai Janos sau Herman Oberth. De asemenea lucrările vor integra și strada Iuliu Maniu, celebră pentru clădirile ei în oglindă, a cărei reamenajare a fost propusă chiar de clujeni, prin programul de bugetare participativă.

Valoarea lucrărilor este de peste 48 de milioane de lei, care vor fi asigurați din fonduri europene.

„Proiectul propune realizarea unui spațiu partajat (shared space, n.red.) între pietoni, biciclete și mașini pe străzile adiacente străzii Mihail Kogălniceanu. De asemenea, un tronson al acestei străzi va deveni pietonal, cel din dreptul liceului Emil Racoviță, iar pe celelalte tronsoane vor fi eliminate parcările, pentru a crea un spațiu pietonal cât mai mare. Vor fi plantați arbori, iluminatul public va fi modernizat cu tehnologie LED, vor fi amenajate și stații de încărcare pentru mașini elecrice, biciclete și trotinete electrice”, a declarat pentru EBS Radio Ovidiu Cîmpean, directorul de dezvoltare al Primăriei clujene.

O firmă de arhitectură din Cluj a câștigat în toamna anului trecut concursul de soluții pentru reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente: Universității, Em. de Martonne, dar și axa nord-sud, formată din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu.

Printre noutăți se numără realizarea unei piațete pe strada Universității, în zona Bisericii Piariste, unde va fi readusă statuia Fecioarei Maria, amplasată în trecut aici și care acum se află în spatele Bisericii Sfântul Petru din cartierul Mărăști.

De asemenea, viteza admisă pentru mașini va fi limitată în zona străzilor Kogălniceanu și Universității la 20 de kilometri pe oră.

Ulterior, municipalitatea a decis să includă în proiectul de reamenajare a acestor străzi ultracentrale și strada Iuliu Maniu, crearea unui shared space aici fiind propusă în cadrul programului de bugetare participativă.

„Am decis și includerea acestei străzi în proiectul mai amplu de regândire a spațiului public din zona centrală. Această inițiativă a fost inclusă în proiectul de reamenajare al străzilor Kogălniceanu – Universității. Este prevăzută, de asemenea, și strada Bolyai Janos, urmând ca în zona centrului istoric să nu mai existe străzi nemodernizate”, a adăugat Ovidiu Cîmpean.

Pe străzile Iuliu Maniu și Bolyai Janos au fost realizate în ultima perioadă mai multe măsurători 3D. Reprezentanții municipalității spun că acestea sunt folosite pentru mai buna organizare a unor evenimente viitoare, dar pot ajuta și la o acuratețe mai bună a realizării proiectului tehnic pentru noua amenajare.

Indicatorii tehnico-economici ai proiectului de reamenajare a străzilor Mihail Kogălniceanu, Universității și a celor adiacente, precum și a străzii Iuliu Maniu urmează să fie aprobați în ședința Consiliului Local de vineri.

Proiectul tehnic va fi realizat până la finalul anului, iar lucrările ar urma să înceapă vara viitoare. Termenul de finalizare va fi de 20 de luni.

Citește și:

FOTO & VIDEO | Străzile Kogălniceanu și Universității își schimbă înfățișarea: trafic restricționat și mai multe zone pietonale

Ovidiu Cornea