Consiliul Județean Cluj va cere modificarea POR, astfel încât să poată realiza spitalul regional de urgență, în locul Guvernului

Consiliul Județean Cluj va cere modificarea Programului Operațional Regional 2014-2020 în sensul înlocuirii Ministerului Sănătății, ca aplicant eligibil, cu instituția județeană, astfel încât să poată realiza spitalul de urgență din Cluj.

„În realizarea pasului instituțional următor, în imediata ședință a Consiliului județean, voi cere consilierilor să își însușească solicitarea, astfel încât demersul nostru să fie unul unitar, considerând, astfel, că sănătatea nu are culoare politică. Documentul va fi prezentat în ședință publică și va solicita modificarea P.O.R. 2014 – 2020 în sensul înlocuirii ministerului, ca aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Cluj.

Reprezentanții CJ Cluj susțin că „în răspunsul primit recent de la Comisarul european pentru politici regionale, doamna Corina Crețu, se admite faptul că Programul Operațional Regional – P.O.R. 2014/2020 poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale. Altfel spus, Consiliul Județean Cluj poate solicita Guvernului României să declare Consiliul ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, adică beneficiar în locul Ministerului Sănătății”.

De asemenea, având în vedere importanța proiectului, CJ Cluj va solicita și sprijinul consiliilor județene din regiunea de Nord-Vest.

Reprezentanții CJ Cluj susțin că nu vor adandona acest proiect „indiferent de greutățile politice pe care le întâmpinăm în relația cu Guvernul României”.

La sfârşitul lunii decembrie, Guvernul a aprobat un memorandum care prevede realizarea spitalelor regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova în două etape, pentru a obține o finanțare europeană nerambursabilă suplimentară.

Astfel, prima etapă, finanțată din POR 2014 – 2020, va avea ca obiective: întocmirea proiectelor tehnice și verificarea acestora, întocmirea planurilor de reorganizare locală, a planurilor de tranziție, a caietelor de sarcini pentru execuție lucrări de construire, precum și sprijin tehnic pentru pregătirea aplicațiilor de finanțare pentru etapa 2.

A doua etapă, finanțată din POR 2021-2027, va avea ca obiective executarea lucrărilor de construire și operaționalizarea celor trei spitale regionale de urgență.

Conform studiilor realizate de experții BEI, costurile totale pentru construcția și dotarea celor trei spitale sunt de aproximativ 400 de milioane pentru fiecare unitate sanitară.

Contactată de reporterii EBS Radio, Ministerul Sănătății, Sorina Pintea, nu a vrut să comenteze declarațiile CJ Cluj, dar a precizat că în data de 17 ianuarie va avea loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului și cei ai Consiliului Județean pe această temă. „Fiecare poate să emită păreri, dar eu știu că spitalele regionale din Cluj, Craiova și Iași vor fi făcute de Ministerul Sănătății din fonduri europene”, a spus Sorina Pintea.

Ne poți asculta și aici: