Corina Crețu, despre disputa privind Spitalul Regional din Cluj: Ține de un dialog intern între autoritățile locale și Guvernul României

Autoritățile din România trebuie să se pună de acord cu privire la beneficiarii viitoarelor spitalele regionale de urgență din Cluj, Craiova și Iași, crede comisarul european Corina Crețu. Declarația a fost făcută după ce Consiliul Județean Cluj a cerut Guvernului să fie trecut ca beneficiar al viitorului spital.

„În Programul Operațional Regional, încheiat în iunie 2015, este stipulat că beneficiarul celor trei spitale regionale este Ministerul Sănătății. Așa cum am modificat în mai multe rânduri Programul Operațional Regional, el poate fi modificat la solicitarea autorităților române. Nu putem stabili, noi, la Bruxelles, cine este beneficiarul acestor spitale regionale. Dacă noi vom primi o solicitare din partea Guvernului României de a se schimba beneficiarii, respectiv din Ministerul Sănătății beneficiari să fie consiliile județene din cele trei județe, sigur că vom analiza această solicitare, dar deocamdată nu avem nici proiectele depuse la Comisie, nici această solicitare. Deci ține de un dialog intern între autoritățile locale și Guvernul României”, a declarat Corina Crețu.

Comisarul european susține că tot autoritățile române trebuie să stabilească și nivelul investițiilor, în condițiile în care valoarea indicată de studiul de fezabilitate este cuprinsă între 1,2 și 1,3 miliarde de euro, cu mult peste estimarea inițială, de 300 de milioane de euro.

„Noi, la Comisie nu am primit nici proiectele de spital și nicio solicitare în ce măsură vor fi folosite aceste 150 de milioane de euro, care sunt deja alocate pentru spitalele regionale. Din perspectiva mea există posibilitatea de a modifica Programul Operațional Regional – știți foarte bine că în acest an am modificat de două ori Programul Operațional pentru a salva bani – și de a mări suma destinată spitalelor regionale. A doua variantă este cea a fazării, dar și pentru aceasta avem nevoie ca proiectele să vină la Comisie, să fie aprobată finanțarea și apoi să fie fazate proiectele. A treia variantă este de a se renunța la aceste 150 de milioane de euro și să primim o scrisoare prin care să se precizeze cum vor putea fi folosite aceste 150 de milioane de euro”, a mai spus Corina Crețu.

Consiliul Județean Cluj a anunțat zilele trecute că va cere modificarea Programului Operațional Regional în sensul înlocuirii Ministerului Sănătății, ca aplicant eligibil, cu instituția județeană, astfel încât să poată realiza spitalul de urgență din Cluj.

Corina Crețu a participat la Cluj-Napoca la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj, la conferința „Politica de coeziune socială în UE – trecut, prezent și viitor”.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: