Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, speră că lucrările de construcție a spitalelor regionale din Cluj, Iaşi şi Craiova să înceapă până la sfârşitul anului viitor.

„Au fost întârzieri şi nu mă voi feri niciodată să avertizez statele membre atunci când sunt întârzieri în ceea ce priveşte infrastructura pentru investiţii importante, dar acum BEI a realizat studiile de fezabilitate pentru spitalele de la Cluj şi Iaşi, urmează Craiova. Proiectele vor sosi la CE până la sfârşitul acestui an, noi sperăm să le aprobăm cât mai repede. Vor începe după aceea licitaţiile, speranţa mea este ca până la sfârşitul anului 2019 să înceapă construcţia efectivă, banii pot fi cheltuiţi până în 2023. Este trist că au fost semnate în iulie 2015 şi s-a prevăzut ca studiile de fezabilitate să fie gata în 2016, suntem în 2018 şi nu sunt gata. Sperăm că construcţiile vor fi mai rapide decât elaboarea documentaţiilor”, a declarat Corina Creţu. Comisarul european a participat la Cluj la un dialog cu cetățenii la Facultatea de Studii Europene a UBB.
Potrivit Ministerului Sănătății, noul Spital Regional de Urgență din Cluj va prelua rolul Spitalului Clinic Județean de Urgență și servicii medicale din alte unități sanitare.
Conform planurilor, spitalul are o suprafață totală de 120.621 metri pătrați, din care cea mai mare parte, aproximativ 49.000 de metri pătrați, pentru servicii medicale și chirurgicale. Alți 19.000 de metri pătrați vor fi destinați serviciilor de tratament. Consultantul a estimat un cost pentru proiectarea, construcția și dotarea spitalului în valoare de aproximativ 377 milioane de euro cu TVA, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății din luna iulie a acestui an.
Spitalul va fi echipat cu aparatură de înaltă tehnologie care va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar în cazuri dificile, complexe, atât în sistem de internare continuă, cât și de zi.
Sursa foto: pixabay.com