Proiectele Clujului vor fi incluse într-un raport al Băncii Mondiale. Clujenii, chemați să stabilească prioritățile orașului

Banca Mondială și Federația Zonelor Metropolitane din România îi provoacă pe clujeni să stabilească proiectele prioritare pentru oraș și județ.

Pe o platformă online lansată recent, clujenii pot ierarhiza cele mai importante proiecte dintr-o listă de 10 astfel de inițiative. Portofoliul a fost stabilit de cele două organisme în urma unor consultări cu autoritățile locale și județene.

Lista include proiecte majore, precum Spitalul Regional de Urgență, trenul metropolitan Nădășelu – Dej, tronsoanele autostrăzii Transilvania între Nădășelu și Zimbor sau centura metropolitană Gilău-Feleac.

Liste similare sunt disponibile și pentru celelalte orașe reședință de județ din țară.

„Noi vrem să arătăm prin acest demers că anumite priorități, într-adevăr de la nivel local au și această valență de importanță națională. Fiindcă fără a dezvolta comunitățile locale, fără a le susține, inclusiv prin unele proiecte de infrastructură, nu vom putea duce mai departe trendul acesta care a apărut, de creștere a Produsului Intern Brut în zona marilor aglomerări urbane ale României”, a declarat, pentru EBS Radio, directorul executiv al Federației Zonelor Metropolitane din România, Adrian Crăciun.

Spitalul Regional de Urgență, dar și proiectele de infrastructură, precum trenul metropolitan sau centura ocolitoare, sunt de maximă importanță pentru zonă, consideră clujenii. „Cel mai important cred că este legat de spitale, să construim ceva de la bun început, de calitate”, spune o tânără. „Avem nevoie de Spitalul (regional, n.red.) de urgență, pentru un Cluj care se tot extinde. În plus, centura de ocolire e iarăși o problemă”, susține o altă clujeancă. „Este ok că electrificarea liniei ferate de la Cluj la granița cu Ungaria e importantă, dar mai important este proiectul trenului metropolitan. Trenul face 15 minute din Baciu sau Apahida în Cluj, iar cu mașina faci 40 sau mai mult”, a spus un clujean.

Opțiunile exprimate de cetățeni se vor regăsi într-un raport al Băncii Mondiale, care va ajunge, până în vară, atât pe masa Guvernului, cât și la primăriile din reședințele de județ și la Consiliile Județene. În doar câteva zile, aproximativ 20.000 de oameni au votat pe această platformă.

Prioritățile județului Cluj pot fi votate la această adresă.

 

Ne poți asculta și aici: