Consulul onorific al Franţei la Cluj, despre criza de meseriași de pe piaţa muncii: Părinții să transmită copiilor pasiunea

Criza meseriaşilor de pe piaţa muncii din România poate fi rezolvată numai prin schimbarea mentalităţii părinţilor şi copiilor, crede consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau.

Acesta susține că părinții și copiii trebuie să înțeleagă că s-au schimbat în bine condiţiile de muncă din industrie. „Ne aflăm într-un moment de criză pentru piața muncii în ceea ce priveşte lipsa meseriaşilor şi sunt trei ramuri în care trebuie să lucrăm, prima fiind imaginea industriei şi a meseriilor tehnice. Este nevoie de o schimbare de mentalitate şi este important pentru părinţi să înţeleagă că există oportunităţi foarte bune pentru copiii lor, deoarece condiţiile de muncă în industrie s-au schimbat enorm de mult în bine faţă de acum 20 – 30 de ani, se lucrează pentru clienţi multinaţionali. Părinţii au rămas cu imaginea greşită a industriei din trecut şi ar trebui să transmită copiilor pasiunea pentru o meserie. În prezent, avem condiţii deosebite de muncă, avem infrastructură, management modern, facem team building-uri, astfel încât angajaţii să se simtă bine la muncă”, a spus Pascal Fesneau, care este şi administrator al unei firme franco-germane din judeţul Cluj, citat de Mediafax.

Acesta a declarat la deschiderea unui târg de meserii organizat de Clubul Francofon de Afaceri că este nevoie şi de o schimbare la nivelul sistemului educaţional. „Să ţii un copil atent 20 de minute pe un scaun în faţa unui profesor este din ce în ce mai dificil, este nevoie de mult mai multă practică de exemplu, iar învăţământul dual este cea mai bună măsură pentru firmele din România care ne permite să croim o legătură puternică între agenţii economici, şcoli şi elevi”, a mai spus consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca.

La rândul său, șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat că o problemă constatată în România este orientarea şcolară şi profesională care, spre deosebire de alte ţări europene, începe târziu şi nu se face profesionist.

„Anul trecut, 55% dintre absolvenţii din Cluj-Napoca de şcoli profesionale s-au angajat în meseriile în care s-au pregătit. Dorinţele părinţilor nu se potrivesc cu cele de piaţa muncii, toţi vor pentru copiii lor o facultate, deoarece îşi amintesc cum lucrau ei în fabrici în urmă cu 30 de ani, unde dotările erau total diferite faţă de ceea ce este azi. Invităm părinţii să vadă cum arată o fabrică de azi”, a spus Cuibus.

Clubul Francofon de Afaceri Cluj organizează la Cluj-Napoca un târg de meserii la care participă 20 companii care recrutează personal și oferă câteva sute de locuri de muncă.

Organizatorii au afirmat că evenimentul vine într-un moment de criză pentru piața muncii în condiţiile în care, potrivit unui studiu Manpower, 81% din companiile românești au dificultăți în a găsi forță calificată de muncă. „Meseriașii, în special electricieni, sudori și mecanici și inginerii, mai ales ingineri chimiști, civili și mecanici ocupă primele două locuri în topul slujbelor pentru care se găsește greu personalul necesar, fiind urmați de șoferi, îndeosebi șoferi de camioane, curierat și transport în comun”, au precizat organizatorii târgului.

Sursa foto: pixabay.com

X
X
X