CREIC Cluj își deschide porțile în 2019. Lucrările au fost recepționate de Primărie

Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative își așteaptă primii clienții de la începutul anului viitor.

Lucrările de construcție s-au încheiat în luna octombrie, însă recepția acestora s-a făcut abia acum, cu întârziere, spune reprezentanții Primăriei Cluj.

„Am semnat recepția la CREIC, astfel încât din luna ianuarie putem să îl deschidem pentru primele firme care vor fi găzduite în acest centru pentru industrii creative”, a declarat directorul de Dezvoltare al Primăriei clujene, Ovidiu Câmpean, pentru EBS Radio.

Conducerea Cluj Innovation Park poartă discuții cu firme și organizații care urmează să desfășoare activități aici.

„Este vorba despre un proiect complex, o investiție mare, o construcție de peste 13.500 de metri pătrați, de 7-8 hectare de amenajări exterioare. Deci este nevoie să acordăm o atenție deosebită procesului de recepție. Au fost evident discuții și cu cei de la ISU, astfel încât să ne asigurăm că această clădire este complet funcțională și poate fi pusă la dispoziția clienților”, a mai spus Ovidiu Câmpean.

Una dintre entitățile care se vor muta în CREIC este Centrul Cultural Clujean, care va ocupa aici 3 laboratoare și un spațiu de co-work. Laboratoarele vor fi destinate unei părți a activităților din proiectul câștigat de Centrul Cultural Clujean și Primăria Cluj-Napoca, de adaptare a orașului la locurile de muncă ale viitorului.

Peste 1,5 milioane de euro din finanțarea europeană de 5,6 milioane de euro vizează achiziția de echipamente care vor fi utilizate la CREIC.

„Este vorba despre un laborator de computer generated image, efecte vizuale și animație, un laborator de film practic, cu tot cu un studio de sunet, un laborator de design, care va avea echipamente de tipul imprimantelor 3D de mari dimensiuni. De asemenea, va fi un laborator de industrii 4.0 și anume mari echipamente de automatizări, de munci automatizate”, a explicat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

Lista cu echipamente este în curs de actualizare, în funcție de schimbările tehnologice și de prețurile actualizate în intervalul care a trecut de la scrierea proiectului. Dotările urmează să fie achiziționate de către Primăria clujeană anul viitor, în baza finanțării disponibile.

„Noi, din 2020 intrăm efectiv în spațiile de la CREIC. Spațiile de care vorbesc sunt cele trei laboratoare, de film, design și de industrii 4.0 și, de asemenea, un spațiu de co-work, care va avea 400 de metri pătrați, cu dotările necesare, în care vor intra participanții la programul nostru Culturepreneurs”, a mai declarat Ștefan Teișanu.

Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative dispune de spații de birouri de peste 2.000 de metri pătrați, un studio de producție video, așa numitul „Buftea de Cluj”, care se întinde pe o suprafață de 700 de metri pătrați, dar și de spații de ateliere de creație pe aproape 1.000 de metri pătrați. Proiectul a fost inițiat de Primăria clujeană, cu fonduri europene, în urmă cu 4 ani.

Ovidiu Cornea

Citește mai multe pe acest subiect aici.