Criza de personal de pe piața muncii s-a acutizat în 2018 la Cluj

Criza de personal de pe piața muncii s-a acutizat în acest an la Cluj. Cei mai căutați sunt muncitorii calificați din domenii industriale și tehnice precum sudorii, electricienii ori inginerii. Și specialiștii din IT sunt în continuare foarte râvniți de către angajatori.


Chiar dacă numărul de locuri de muncă din domeniul IT s-a dublat în ultimii patru ani la Cluj-Napoca, ajungând la 18.000, piața locală se confruntă în continuare cu un deficit important de angajați.

„Un deficit de 20% cred că există pe piața de IT în ceea ce privește forța de muncă. Asta e una din principalele probleme pe care le avem în momentul de față în sectorul IT, pentru că numărul de absolvenți pe care îi asigură universitățile din Cluj nu satisface necesarul care există. Din cauza asta există și multe programe informale de formare profesională, tocmai pentru a suplini acest deficit și a asigura resurse disponibile pentru acest sector”, spune directorul clusterului ARIES Transilvania, Bianca Muntean.

Zeci de companii din Cluj, în special din domenii precum retail, industria de medicamente și cosmetică, electricitate, mecanică ori industria alimentară, încearcă să își recruteze viitori angajați încă de pe băncile școlilor profesionale. Ele susțin astfel cu burse sute de elevi care învață în sistem dual. „Nu există domeniu care să nu aibă nevoie de oameni și să nu angajeze în orice secundă. De la industrie ușoară până la IT, toată lumea se plânge de lipsă de forță de muncă”, susține președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, Augustin Feneșan.

Angajatorii oferă condiții decente de muncă, în ateliere cu aer condiționat și salarii pe măsură.

„Salariile sunt chiar foarte decente și foarte bune, chiar mai bune decât pentru o muncă administrativă. 3.000 de lei net, este un salariu pe care îl consider destul de decent, pentru un operator CNC (mașini cu control numeric, n.red.) care are experiență, sigur nu la începutul carierei. Plus bonurile de masă, plus orele suplimentare, plus primele trimestriale sau de sfârșit de an. Sub 2.000 de lei nu prea mai angajăm”, a declarat administratorul unei multinaționale franco-germane, Pascal Fesneau, totodată consul onorific al Franței la Cluj.

Aproape 1.500 de locuri de muncă sunt disponibile oficial în județul Cluj, potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Rata șomajului din județ, de 1,31%, este mult sub media națională, care ajunge la 3,32%.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: