Numărul de joburi din sectorul privat a crescut cu aproximativ 30% în ultimii patru ani la Cluj

Peste 29.000 de noi locuri de muncă au fost create în mediul privat din Cluj-Napoca din 2014 până în prezent.

Aproape 130.000 de angajați lucrează în companiile private la Cluj în acest moment, potrivit datelor disponibile la Registrul Comerțului, analizate de un sociolog clujean.

În intervalul 2014-2017, mai multe domenii, între care și cel de IT, și-au dublat numărul de angajați. „Proporțiile cele mai mari din punct de vedere al codurilor CAEN îl avem pentru firmele care lucrează în IT. În patru ani avem o dublare a forței de muncă în sectorul de IT, de la 9.000 la 18.000 de angajați. La recensământul din 2011 erau 6.500. Și un alt sector extrem de dinamic în Cluj este sectorul de procesare a operațiunilor de afaceri, partea de outsourcing și sectorul de servicii corporate. Aici, per total, avem o creștere de la 4.000 la 9.500 de joburi în 4 ani. E o dublare a domeniului, ceea ce e absolut fantastic”, a declarat sociologul Norbert Petrovici.

Creșterea spectaculoasă a numărului de angajați din IT a fost semnalată și de studiul realizat de clusterul ARIES Transilvania anul trecut. Potrivit studiului amintit, peste 1.200 de companii activau în domeniu la Cluj, dintre care peste 360 erau start-up-uri.

„Creșterea spectaculoasă provine atât de la fime de IT înființate la Cluj în urmă cu 15-20 de ani, cât și de la companii nou-înființate. Creștere va exista în continuare: nu mai există loc pentru o creștere la fel de spectaculoasă, dar specialiștii în HR ai companiilor de IT estimează o creștere anuală de aproximativ 10% a numărului de angajați ai companiilor pe care le reprezintă”, susține directorul ARIES Transilvania, Bianca Muntean.

Cei mai mulți angajați din companiile private din Cluj-Napoca lucrează în industria prelucrătoare, în special în domeniul auto, cu peste 33.000 de oameni, comerț, cu peste 30.000 de angajați, respectiv transporturi și logistică – peste 23.000 de persoane.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: