Criza de personal de pe piață clujeană se acutizează și afectează majoritatea domeniilor, susțin reprezentanții companiilor locale. Deficitul de angajați ajunge de la 10% în domeniul alimentar la circa 20 de procente în sectorul IT.
Clujul are una din cele mai mici rate ale șomajului din țară, 1,36%, de două ori mai mică decât media națională, de 3,40%. În aceste condiții, patronii se plâng că găsesc tot mai greu angajați.
Directorul unui lanț de magazine din industria cărnii, Cosmin Moldovan, spune că are 350 de angajați și un deficit de personal de 10%. Dintre cei 15 elevi care termină anual clasa de învățământ dual susținută de firmă, doar 2-3 fac pasul spre statutul de angajat. „E o situație destul de dramatică în ceea ce privește atragerea forței de muncă. De vreo doi ani a început să apară acest deficit și e din ce în ce mai acut. Tinerii doresc să facă facultăți, marea majoritate a tinerilor sunt cu studii superioare. Toată lumea vrea să câștige foarte rapid, adică să <ardă> etape, nu vor să treacă prin anumite etape normale, adică sunt ucenic, după ce învăț emit niște pretenții pentru că ofer o muncă calificată”, a spus Cosmin Moldovan.
Scăderea natalității în ultimii ani și emigrarea muncitorilor calificați sunt principalele cauze ale crizei de personal, susține Augustin Feneșan, liderul Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, care numără câteva sute de firme membre. „Nu există domeniu care să nu aibă nevoie de oameni și să nu angajeze în orice secundă. De la industrie ușoară până la IT, toată lumea se plânge de lipsă de forță de muncă”, a declarat Augustin Feneșan pentru EBS Radio. El dă exemplul unui membru al asociației, care, printr-un concurs de împrejurări, a închis o activitate, unde lucrau 36 de persoane. „Avea personal îmbătrânit, peste 50 de ani, aproape de pensie, aproape toți angajații. Și a convenit cu ei modalitățile de închidere vinerea, a închis firma vinerea, și lunea la ora 10.00 absolut toți erau angajați”, a povestit liderul Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj.
Cel mai dinamic sector al economiei clujene, cel de IT, în care lucrează aproximativ 20.000 de angajați, se confruntă și el, paradoxal, cu un deficit de personal. „Un deficit de 20% cred că există pe piața de IT în ceea ce privește forța de muncă disponibilă. Asta e una din principalele probleme pe care le avem în momentul de față în sectorul IT, pentru că numărul de absolvenți pe care îi asigură universitățile din Cluj nu satisface necesarul care există. Din cauza asta există și multe programe informale de formare profesională, tocmai pentru a suplini acest deficit și a asigura resurse disponibile pentru acest sector”, a spus Bianca Muntean, directorul clusterului ARIES Transilvania.
În județul Cluj există la această oră aproape 2.500 de joburi disponibile, potrivit evidențelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cele mai multe oferte sunt pentru posturile de funcționar, șofer de tir și vânzător.
Sursa foto: pixabay.com
Ovidiu Cornea