David Whitney, actor de comedie, la EBS Radio: „Când ajungi la Cluj, te aștepți să găsești colți de plastic la fiecare magazin de suveniruri!”

David Whitney, actor de comedie și scenarist britanic este la Cluj pentru a doua oară. Și îi place foarte mult. El a vorbit la EBS Radio despre oraș, despre comedie și despre faptul că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

David Whitney, în stânga, alături de Adrian Ardelean, la EBS Radio.

David Whitney va susține vineri seara un spectacol de stand-up comedy, alături de colegul și prietenul său Mike Shephard. Înainte de a urca pe scenă, el a acordat un interviu la EBS Radio, la emisiunea „Respiro”, moderată de Adrian Ardelean.

„Compania de film unde lucrez a fost la Cluj deja de patru ori, cu diferite filme. Eu, personal, sunt la Cluj pentru a doua oară. În anul 2014 compania a adus primul film și am vrut să vin neapărat. Nu știi înainte să ajungi la un festival de film dacă o să fie distractiv sau dacă merită din punct de vedere profesional. Unele festivaluri sunt o pierdere de timp. Dar când am auzit că este unul în Transilvania am spus <<Băieți, trebuie neapărat să mergem>>”, își amintește David.

Cu toate acestea, după ce au organizat totul, el nu a reușit să ajungă la Cluj în 2014, pentru că era implicat într-un spectacol în West End, în Londra.

„Când colegii mei s-au întors au spus că a fost excelent, că au fost într-un un oraș extraordinar, la un festival minunat și că toată lumea a avut grijă de ei. Mi-am spus <<la naiba>>, trebuie să merg și eu”, a declarat David.

Adrian Ardelean l-a întrebat ce-i place la Cluj, în afară de faptul că este în Transilvania, zonă cunoscută în Vest pentru Dracula și băi de sânge.  „Am fost surprins că turismul aici nu se bazează pe această legendă. Credeam că oamenii vând colți de plastic la fiecare magazin de suveniruri. E clar că există o atracție pentru gotic, care e în mintea ta, dar când ajungi aici îți dai seama că nu este vorba de așa ceva. Este foarte frumos așa cum e, un oraș vechi unde nu este nevoie să faci așa ceva. În Anglia, dacă mergi în Stratford-upon-Avon, unde s-a născut Shakespeare, fiecare magazin vinde cranii de plastic, sau o mască cu fața lui, sau o pelerină”, a spus David, care a adăugat că se bucură să vadă că părțile superficiale ale capitalismului nu au ajuns încă și la noi.

David a fost cu spectacolele sale de comedie și la București și a vorbit și despre publicul din România. „Clujul este un oraș cosmopolit și cei de aici vor râde la aceleași lucruri la care râd și cei din Londra”, a arătat comediantul britanic.

Despre comedie, Brexit și glume „fără perdea”

Și pentru că vine din Marea Britanie, a anunțat că în show-ul de vineri seara vor fi câteva glume și despre Brexit, „glume grele”. Iar despre premierul din țara sa, Theresa May…

„Sunt întotdeauna fericit când dansează pentru că nu aduce niciun prejudiciu. Problemele încep când se oprește din dansat. Dacă putem să o facem să danseze tot timpul….Nu sunt fericit cu situația (Brexitul care se va finaliza anul viitor, n. red.), nu pot să spun asta. Nu avem cel mai bun Guvern care să ne conducă în aceaste timpuri foarte dificile. Este o situație groaznică pe care am creat-o noi singuri. Să punem o barieră între noi și vecinii noștri e foarte trist. Dar dacă trebuie să o facem și, din păcate asta se va întâmpla, ar fi bine să avem lideri în care să avem mai multă încredere decât avem în Theresa May”, a fost răspunsul lui David.

Spre deosebire de alți comedianți, David Whitney nu se sfiește să facă glume despre faptul că țara sa va părăsi blocul comunitar.

„Imediat ce menționezi cuvântul Brexit într-un club de comedie din Anglia poți auzi cum se strâg 200 de funduri în public. Asta pentru că oamenii sunt îngrijorați, nu știu ce se va întâmpla. Iar oamenii nu râd la aceste glume… Am observat când am show-uri în afara Angliei că oamenii pot fi șocați când aud cât de <<murdari>> putem fi și nu e vorba doar de limbaj, ci și de subiectele pe care le adordăm, cum ar fi sexul. Ai crede că englezii sunt cei care sunt puțin mai crispați, dar nu…”, a mai spus comediantul.

Împreună cu Mike Shephard, David Whitney va susține, vineri seara, de la ora 21.00, un spectacol de comedie la Urania. Spectacolul, care va fi pus în scenă în cadrul Comedy Cluj, va fi în limba engleză. Sâmbătă, la cinema Victoria, va rula flimul „Guardians”, în care joacă și David Whitney.

Puteți asculta aici interviul acordat de David Whitney pentru EBR Radio, care este în limba engleză.

Emisiunea „Respiro”, moderată de Adrian Ardelean, este difuzată de luni până vineri la EBS Radio, între orele 12.00 – 15.00

 

Ne poți asculta și aici: