De anul viitor, elevii clujeni vor putea studia „Educația financiară” ca materie opțională

De anul viitor, elevii și-ar putea alege „Educația financiară” ca materie opțională. Ei vor învăța cum să gestioneze banii pe care îi primesc și cum să economisească.

Elevii clujeni cred că o astfel de materie este binevenită. „Mi se pare util că tot timpul primesc bani și nu știu unde se duc și ar fi foarte bine să știu cum să-i organizez mai bine și poate să-i păstrez cumva”, spune o elevă. „Cred că e foarte util, față de ce facem noi acuma. Adică nu facem nimi c care să ne ajute cu adevărat, facem numai chestii teoretice, nimic practic, nu prea știm ce o să se întâmple după ce terminăm”, crede o altă tânără. „Elevii au nevoie de această educație financiară că oarecum ne pregătește de viață mai încolo”, susține altă fată.

Noua disciplină va fi introdusă în programa școlară începând cu al doilea semestru al anului școlar, printr-un program pilot inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Programul presupune și formarea unor profesori de la zece școli în primele două luni din 2019.

„Discutăm de un proiect-pilot, care presupune familiarizarea copiilor cu toate aspectele unei educații financiare, care, normal, va fi adaptată de la copilul de grădiniță la copilul din gimnaziu sau din liceu, de la liceele teoretice sau liceele industriale, în așa fel încât începând din 2019 să putem să oferim copiilor ca și o nouă materie opțională <Educația financiară>”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Cluj, Valentin Cuibus.

La orele de „Educație financiară”, elevii vor învăța, printre altele, cum să gestioneze banii în diferite situații și cum să își planifice cheltuielile.

Alexandra Ogruțan