FOTO & VIDEO | Trenul Unirii a plecat din Cluj spre Alba Iulia, cu 400 de elevi în vagoane

Aproximativ 400 de elevi și profesori din Cluj au pornit în această dimineață la Alba Iulia, cu Trenul Unirii.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a închiriat două garnituri de tren împodobite cu steaguri şi cu mesaje legate de momentul din 1 Decembrie 1918. Înainte de urcarea în tren, elevii au cântat în Gara Cluj și au fost binecuvântați de mitropolitul Clujului, IPS Andrei.

„Cred că este un moment important. sunt foarte mulți tineri care au vrut să vină și să participe pe acest traseu pe care predecesorii noștri l-au parcurs în urmă cu 100 de ani. Din păcate erau doar două garnituri, nu puteau să meargă decât aproximativ 400 de persoane, foarte mulți tineri și foarte mulți profesori au dorit să participe la această festivitate”, a declarat, pentru EBS Radio, Valentin Cuibus, inspectorul general școlar în cadrul ISJ Cluj.

„Mergem la Alba Iulia pentru că și noi dorim să sărbătorim Centenarul și dorim să vedem chiar orașul în care a avut loc Marea Unire”, a spus un elev clujean. „Vreau să văd spectacolul pe care l-a pregătit România pentru această zi”, susține un alt tânăr. „Merg pentru a reconstitui un drum pe care strămoșii noștri l-au făcut acum o sută de ani”, a declarat un alt elev pentru EBS Radio.

Tinerii au cântat și în tren, potrivit unei postări publicate pe Facebook de elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Dej.

Din trenul Unirii, lectie inedită de istorie cu prof. Horațiu Moldovan.

Publicată de Colegiul Național "Andrei Mureşanu" Dej pe Vineri, 30 noiembrie 2018

Elevii și profesorii clujeni participă la Alba Iulia la manifestările dedicate Marii Uniri și se vor întoarce acasă în cursul după-amiezii.

Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa