De anul viitor, Elveția deschide piața muncii pentru români

Elveția va renunța de la sfârșitul lunii mai a anului viitor la restricțiile impuse românilor pe piața muncii, a anunțat președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă comună cu șeful statului elvețian, Alain Berset.

„Sper că sunt în asentimentul domnului președinte Berset dacă divulg o parte din discuția noastră tete-a-tete. În mod natural această chestiune mă interesează foarte mult. Am dorit să știu părerea președintelui elvețian și care a fost motivația revenirii la un contingent și cum e real văzută comunitatea de români din Elveția. Concluzia e foarte bună și pozitivă. Elveția, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la aceste contingente și în condițiile în care mi s-a confirmat că discuțiile sunt pe o notă pozitivă despre România în societatea elvețiană, nu rămâne decât să spun că de la sfârșitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricție”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință comună de presă, la Palatul Cotroceni, cu președintele Elveției, Alain Berset, informează Mediafax.

La rândul său, oficialul elvețian a afirmat că după mai 2019 nu va mai fi nicio distincție sau diferență pe piața muncii din Elveția pentru cetățenii români. „Când România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor. În momentul aderării a trebuit să luăm decizia acordării acestei libere circulații și pentru români, însă era nevoie de un vot popular, iar votul a fost pozitiv. În cadrul dezbaterilor, discuția s-a purtat și pe tema despre modul în care libera circulație să fie pusă în practică, pentru ca tranziția să se facă în mod lin. Astfel, clauzele ne-au permis să avem o trecere în acest sens. În luna mai a anului viitor ajungem la finele acestui proces, dată după care nu va mai exista nicio diferență și nicio disctincție”, a spus președintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.

Iohannis a adăugat că a discutat cu Berset și despre comunitatea de români din Elveția. El a precizat că în jur de 30.000 de români locuiesc în această țară.

Sursa foto: presidency.ro

Ne poți asculta și aici: