Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord „decisiv” pe tema Brexit

Guvernul de la Londra a ajuns la un acord privind termenii retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a transmis premierul Theresa May, după o şedinţă specială cu membrii Cabinetului.

„Acest lucru este în mod ferm în interesul naţional şi este vorba de un acord adecvat rezultatului referendumului. Decizia protejează locuri de muncă şi uniunea britanică. Este vorba de o decizie care va fi verificată intens, dar am avut de ales între a construi un viitor pentru ţara noastră sau a reveni în punctul iniţial, fără a da curs promisiunii asociate referendumului”, a spus Theresa May.

„Opţiunile pe care le avem sunt clare: acest acord, construit pe baza rezultatului referendumului – care ne aduce controlul asupra banilor noştri, asupra legilor şi frontierelor, opreşte libertatea de circulaţie, protejează locuri de muncă, securitatea şi uniunea britanică – ieşirea din UE fără acord ori niciun Brexit”, a subliniat Theresa May, potrivit Mediafax.

Critici din partea DUP

Acordul pe tema Brexit, propus de premierul Theresa May, este inadecvat, a afirmat Samuel Wilson, un deputat din cadrul formaţiunii nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist (DUP), care asigură majoritatea Guvernului conservator de la Londra în Camera Comunelor. „Este un acord slab, un acord inadecvat. Premierul ne-a spus că lipsa unui acord va fi mai bună decât un acord inadecvat, dar acesta este un acord inadecvat. Oamenii vor fi îngroziţi”, a declarat Samuel Wilson după şedinţa de Guvern.

Guvernul conservator condus de Theresa May are majoritate în Camera Comunelor datorită formaţiunii nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist (DUP).

Surse citate de presa britanică au declarat că deputaţii conservatori vor prezenta joi o moţiune pentru demiterea Theresei May.

Michel Barnier salută decizia Guvernului de la Londra

Negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a salutat aprobarea proiectului către Guvernul Marii Britanii. „Aş vrea să le mulţumesc ambelor echipe pentru munca dură. A fost o onoare şi un privilegiu să fac parte din această echipă excepţională. Acordul este un pas decisiv şi esenţial pentru finalizarea negocierilor”, a declarat Michel Barnier.

„Acest acord marchează un moment decisiv în negocieri”, au transmis și reprezentanții Comisiei Europene.

Acordul prevede menţinerea unor mecanisme vamale între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. De asemenea, perioada de tranziţie post-Brexit ar urma să dureze până la sfârşitul anului 2020. Însă tratatul va necesita ratificarea de către Parlamentul britanic, unde Guvernul Theresa May va avea dificultăţi, şi de către Parlamentul European şi statele membre UE.

Sursa foto: Facebook.com/EuropeanCommission

Ne poți asculta și aici: