DIICOT își suspendă activitatea în intervalul 2 – 8 martie, în semn de protest față de adoptarea OUG 7

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – DIICOT își va suspenda în premieră activitatea între orele 08.00 și 12.00 în fiecare zi, în intervalul 2 – 8 martie, timp în care vor fi soluționate doar urgențele.

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, în fața unei premiere. Procurorii întrerup activitatea pentru prima dată în istoria instituției

Măsura vine în semn de protest față de modificările legislative din Justiție, aduse prin Ordonanța de Urgență numărul 7.

„Adunarea Generală a procurorilor DIICOT, cu majoritate de voturi a luat în discuție următoarele modalități de protest graduale până la abrogarea dispozițiilor luate prin OUG și a hotărât suspendarea activității între orele 8.00-12.00 în fiecare zi, în intervalul 2-8 martie 2019. În acest interval de timp vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suporta amânare”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Procurorii DIICOT protestează astfel față de modalitatea în care Guvernul a adoptat a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanță de urgență, a legilor Justiției.

„Aceste serii de modificări substanțiale inițiate în decursul a câtorva luni sunt de natura să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât și buna funcționare și stabilitatea sistemului de justiție în ansamblu, cu consecințe asupra modului de înfăptuire a actului de justiție”, se mai arată în comunicatul de presă, remis de Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Ordonanța de Urgență pe legile Justiției are numeroase vicii de neconstituționalitate, potrivit procurorilor DIICOT.

„Din perspectiva extrinsecă, O.U.G. nr.7/2019 a fost adoptată cu nesocotirea competențelor date de lege Consiliului Superior al Magistraturii…Secției pentru Procurori a Consiliului nu i s-a adus la cunoștință conținutul actului normativ pentru a putea analiza și formula un punct de vedere care să fie susținut în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și care să reflecte opinia magistraților procurori. Astfel, membrii Secției pentru procurori au fost direct împiedicați să își exercite mandatul constituțional reprezentativ. Nesocotirea acestei cerințe legale golește de conținut dispoziția legală invocată și rolul Consiliului Superior al Magistraturii, de garant al independenței justiției, astfel cum acesta este prevăzut de art.133 alin.(1) din Constituție”, a se mai arată în comunicat.

Procurorii critică modificările succesive prin ordonanțe de urgență și la intervale scurte de timp.

„Avizarea numirii procurorilor în funcțiile de rang înalt de către Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este în acord cu Constituția României și legile în vigoare aplicabile, cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneția și cu respectarea principiului legal al separării carierelor și trebuie să rămână în competența Secției pentru procurori, iar candidații eligibili trebuie să fie dintre procurorii în funcție la data depunerii candidaturii”, potrivit reprezentanților DIICOT.

În ceea ce privește modificările prin care procurorii nu pot fi delegați în funcțiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de președinte, DIICOT transmite că asta va afecta în mod grav activitatea parchetelor.

DIICOT a cerut, de altfel, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României pentru efectuarea controlului de constituționalitate asupra ordonanței de urgență pe legile justiției.

Procurorii anunță că vor transmite acest punct de vedere și Curții de Justiție a Uniunii Europene, care are în soluționare dosare care se bazează pe aceste prevederi.

Decizia procurorilor Direcției a fost adoptată cu o majoritate de 221 voturi, din totalul de 231 procurori prezenți.

În semn de protest față de adoptarea OUG 7 și judecătorii din mai multe orașe, printre care și Cluj-Napoca, au suspendat activitatea în această săptămână.

Sursa foto: DIICOT

Ne poți asculta și aici: