EducaTIFF, proiectul care aduce copiii și tinerii mai aproape de arta cinematografică

Pe lângă sute de filme, diverse conferințe sau concerte, TIFF mai aduce un element important în comunitatea clujeană: îi apropie pe copii și pe tineri de lumea filmului prin activități interactive. EducaTIFF nu doar că le dezvoltă cultura cinematografică, ci le arată spectatorilor mai tineri ce se află, de fapt, în spatele ecranului.

În cadrul proiectului educaTIFF, copiii și adolescenții pot participa la diferite workshop-uri în care învață să scrie cronici de film, să facă animații și ilustrații și să vizioneze proiecții speciale. Practic, ei transformă experiența unui film într-o lecție de viață.

„Este un proiect de educație cinematografică pentru copii și adolescenți, care își propune să folosească filmul ca instrument de dezvoltare a gândirii critice, a imaginației, a vorbitului în public, a dezbaterii. Succesul acestui program înseamnă că elevii se întorc an de an, că ei ajung să participle la alte activități pe lângă, pentru că au prins curaj alături de noi”, a declarat pentru EBS Radio Raluca Bugnar, coordonatorul proiectului.

De exemplu, pentru adolescenți a fost gândit un atelier de artă cinematografică 3D. În cadrul acestuia, copiii au învățat cum pot realiza un scurtmetraj de animație, utilizând tehnologii și software-uri disponibile.

„Scopul atelierului este cumva de a le arăta copiilor că ei au la îndemână elementele și tehnologia de care au nevoie pentru a crea acum, ca începători, un scurtmetraj. În primul rând vobim de animație, ajungem la animație de personaje, caractere 3D, dar și construcția de medii în care tu plasezi o acțiune, vorbim de compoziția imaginilor respective”, a explicat Șerban Pop, coordonatorul atelierului.

Dacă cei mai mici se bucură de magia animațiilor, pentru adolescenți astfel de proiecte reprezintă o poartă spre cunoaștere.

„Faptul că te duci la ateliere pe toate temele te ajută să vezi, să experimentezi cât mai mult și poate descoperi ce îți place și te hotărăști. Și la vârsta asta chiar cred că e necesar, uite, să vin și să fac filme 3D. Nici nu m-am gândit niciodată, dar poate asta o să îmi placă și asta o să vreau să fac eu în viitor”.

„E foarte frumos și interesant, arta cinematografică este un domeniu care poate să atragă tinerii. Poate o să mă ajute și în cultura general și sper să învăț cât mai multe chestii”.

Pentru copii, accesul la filme se face pe baza unui bilet cu preț redus, în timp ce intrarea la evenimentele speciale precum conferințe sau ateliere este liberă.

Ioana Pîrlea

Materialul care a fost difuzat la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: