Florentin Crihălmeanu, despre vizita Papei în Transilvania: „Este semnul recunoașterii existenței unei biserici care a luptat în timpul persecuției”

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, crede că vizita Papei în Transilvania reprezintă o recunoaștere a sacrificiilor făcute de credincioșii din această parte a țării în timpul persecuțiilor comuniste.

„Este o binecuvântare pentru noi și ne bucurăm că, de această dată, spre deosebire de 1999, luna mai, la prima vizită a unui Pontif roman, Sfântul Ioan Paul al doilea, doar la București, în această vizită de la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie din acest an, binecuvântat de Domnul, Sfântul Părinte va vizita, de asemenea, și Iașiul, și Blajul, și sanctuarul de la Șumuleu Ciuc. Ne bucurăm pentru venirea Pontifului roman și în zona noastră, a Transilvaniei”, a declarat, pentru EBS Radio, episcopul.

Ierarhul susține că Blajul este centrul Bisericii Greco-Catolice din Transilvania, dar și leagănul școlii ardelene. „Să dea Bunul Dumnezeu să vedem toată țara reunită acum la Blaj sub semnul unității creștine, indiferent de confesiune, sub semnul unității românești, indiferent de etnie, și sub semnul binelui comun al neamului nostru și al bisericii naostre. Amin!”, mai spune Florentin Crihălmeanu.

Episcopul spune că discuțiile despre organizarea acestei vizite au început în urmă cu un an. „Aceste acțiuni diplomatice s-au desfășurat deja cam de vreun an de zile, în care au fost mai multe propuneri, printre care era evident și capitala Transilvaniei, cum ne place nouă să spunem, orașul nostru, Cluj. Ei bine, prin balanță istorică, Blajul are cu totul altă încărcătură și sigur a primat locul unde se află capul bisericii noastre, cardinalul Lucian Mureșan, mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, și sincer mă bucură foarte mult. Aș fi vrut să vină și în Cluj și ne-am fi bucurat sigur de această prezență, dar consider că întâietatea se cuvine Blajului”, a mai declarat înaltul prelat.

Detaliile vizitei Papei Francisc urmăează să fie stabilite în cadrul unor întâlniri viitoare. Florentin Crihălmeanu spune că vizita Pontifului în Transilvania este o recunoaștere a sacrificiilor făcute de credincioșii de aici. „Este semnul recunoașterii existenței unei biserici care a luptat aici în timpul persecuției, pentru că să ne amintim că persecuția comunistă a avut un aspect cu totul altul în zona Transilvaniei, unde Biserica Greco-Catolică a fost practic suprimată și redusă la tăcere, unde două generații episcopale au fost închise, unde preoți, călăgări, călugărițe și laici au fost închiși, în cifre de sute de mii. Sute de mii de oameni au intrat în cînchisoare doar pentru credința lor în unitatea cu Pontiful roman. Eu consider că vizita în Transilvania răplătește tocmai acest aspect al credinței”, a mai spus episcopul.

Acesta a mărturisit că a participat și la prima vizită a unui papă în România, cea din 1999. „Eram atunci episcop de doi ani, fiind hirotonit de către mâinile Sfântului Ioan Paul al doilea, nu aș fi putut în niciun caz să nu fiu acolo. Și bunul Dumnezeu mi-a hărăzit să pot să-i ofer și crucea personală, printr-o bicecuvântare pe care a dat-o în cadrul ceremonialului liturgic și o țin ca scumpă așa pentru că a fost atinsă de un sfânt”, a povestit episcopul pentru EBS Radio.

Papa Francisc va efectua o vizită în România, în perioada 31 mai-2 iunie, a anunțat Administrația Prezidențială.