O nouă categorie de legume câștigă din ce în ce mai mult teren, atât în bucătăriile marilor restaurante, cât și în cele de acasă. Este vorba despre microplante, adică plante tinere, foarte mici ca dimensiune și, bineînțeles, comestibile.

Doi clujeni au simțit potențialul și și-au îndreptat atenția spre această nișă. Cultivă, acum, într-o seră de 450 de metri pătrați, peste 15 sortimente. Sunt considerate chiar superalimente.
„Sunt multe sortimente. De la mazăre, floarea soarelui, ridiche, linte, varză kale până la borago. Microplantele sunt plante într-un stadiu foarte tânăr, într-un stadiu incipient de creștere, sunt plante care concentrează toată puterea seminței din care rezultă planta tânără. Sunt superalimente aceste plante, acești lăstari, tocmai pentru conținutul lor de nutrienți, vitamine și minerale”, spune Marius Todoran, unul dintre producători.

Microplantele cultivate în sera din localitatea clujeană Florești ajung în restaurantele din Cluj și din întreaga țară. Sunt utilizate pentru decorațiuni gastronomice, mai ales pentru felurile principale de mâncare, explică bucătarul Florin Bogdan Buiga.
„Cam toate restaurantele le folosesc, deci putem spune că e un trend. Noi le folosim ca decorașiuni, ca garnish, ca să avem un plating mai deosebit. Avem microplante de mazăre și ridiche pe care le folosim la cărnuri și avem flori pe care le folosim tot așa, ca decor, la cărnuri și uneori la deserturi. Au un gust aparte”, a declarat Florin Bogdan Buiga.

Aroma micilor plante este intensă, îl completează producătorul Marius Todoran.
„Sunt cu un gust mai intens. Dacă mănânci lăstar de ridiche o să simți un gust foarte accentuat, ușor pișcător, iar lăstarii de ridiche sunt cunoscuți și ca antibiotic natural. Pentru decor, în funcție de sezon, mai avem și anumite tipuri de flori comestibile, unele chiar gustoase. De exemplu, begoniile au un gust acrișor, ca și macrișul”, a mai spus Marius Todoran.
Un ghivechi cu lăstari costă 6 lei, iar o caserolă cu flori comestibile, 12 lei.
Ioana Pîrlea