FOTO | Mărțișoare cu cristale Swarovski și pandantive de inspirație dacică, la târgul de Mărțișor din Piața Unirii

Aproximativ 60 de artizani sunt prezenți în Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde vând mărțișoare lucrate manual, din ceramică, sticlă, piele sau chiar lână.

Prețurile micuțelor cadouri de 1 martie pleacă de la 3 lei, dar ajung la 30 sau chiar 35 de lei pentru produsele mai sofisticate.

„Sunt mărțișoare din lână împâslită și se încâlcește ca și părul uman, părul oii – asta e împâslirea. Este din lână din Transilvania, pe care eu o cumpăr din Baraolt, eu o vospesc, o împâslesc”, spune Vegh Eva, meșter popular.

„Dacii sărbătoreau la 1 martie noul an și cu această ocazie cadourile care și le făceau constau din obiecte artizanale confecționate de ei, din lemn, piele, os, la care adăugau șnururi. Șnurul era din lână, alb și negru, care simboliza binele și răul, sau alb și roșu, care simboliza unitatea familiei – roșul era simbolul femeii – vitalitate, fertilitate, iar albul simbolul bărbatului – demnitate, puritate”, povestește Traian Andras, meșter, care vinde mărțișoare de inspirație dacică.

„Avem broșe, pandantive, din polimer, tratate termic, asta le face și incasabile. Elementul central este cristalul Swarovski, care are două caracteristici care îl fac special: tăietura perfectă a fațetelor și strălucoirea, cu 40% mai mare decât a oricărui alt cristal”, susține Alin Hognogi, bijutier.

Producătorii se așteaptă să aibă în această săptămână cele mai mari vânzări.

Un alt târg de mărțișor a fost inaugurat în Piața Avram Iancu. Primăria Cluj-Napoca a autorizat alte 16 amplasamente pentru vânzarea de mărțișoare în oraș, în zona centrală, dar și în cartiere.

Text și foto: Ovidiu Cornea