FOTO | Piața muncii din Cluj este tot mai dinamică. Numărul celor care aleg să-și schimbe profesia s-a dublat în 2017, comparativ cu anul precedent

De la an la an, tot mai mulți clujeni aleg să se înscrie la cursuri de recalificare profesională. Majoritatea celor care urmează cursurile doresc să se orienteze către o nouă profesie mai cerută pe piața muncii.

Este și cazul Antonelei Poptean, care a fost timp de 14 ani contabil. Ea urmează din luna mai, gratuit, cursul de coafor și afirmă că îi place noul domeniu în care se specializează.

„Te ajută în primul rând să vezi dacă îți place. Că poate îți dorești, dar nu știi dacă îți place și o poți face. Oricum, eu mă bucur că am întâlnit și am cunoscut persoane noi, deși îmi pare rău că au trecut atât de repede lunile. Vin cu plăcere, colegele sunt minunate, doamna profesoară la fel. Mă gândesc să am o afacere proprie”, spune Antonela Poptean.

Adina Pop vine din Gherla și se pregătește să devină coafeză. Își îndeplinște astfel un vis pe care l-a avut încă din tinerețe și spune că este foarte fericită.

„Înainte să încep cursul acesta eram inginer cadastral. Nu am reușit când eram tânără să fiu coafeză pentru că am avut alte prioriăți. Eu plătesc cursul acesta. Prețul este mediu, nu pot să spun că este nici ieftin, dar nici foarte scump. Se face practică, foarte multă practică și așa înveți lucrurile”, a declarat pentru EBS Radio Adina Pop.

În județul Cluj, cei care sunt în căutarea unui loc de muncă sau doresc să se califice, sunt sprijiți de centre care furnizează astfel de servicii. Directorul Centrului Regional de Formare Profesională a Adulților, Adriana Filip, afirmă că, în prima jumătate a acestui an, au fost organizate cursuri de calificare în 22 de specializări. Acestea au fost urmate de peste 360 de persoane, dintre care peste 300 de șomeri și 19 persoane aflate în detenție. În 2017, cursuri de recalificare au urmat peste 430 de persoane, față de 180 în anul precedent.

„Acum ca și trend sunt agenții de securitate și am văzut ca sunt și foarte multe locuri de muncă la AJOFM. Am mai avut anul acesta cursuri de competențe informatice foarte multe, apoi mai sunt cele de coafor, infirmieră, care este un curs pe care l-am autorizat de un an de zile și merge foarte bine. Și mai este cel de pizzar sau bucătar”, a spus Adriana Filip.

Acestea sunt, de altfel, și cele mai solicitate specializări pe piața muncii, potrivit reprezentaților Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Cluj. Totodată, conform AJOFM, printre cele mai căutate cursuri de formare profesională sunt și cele de inspector de resurse umane, dar și manager resurse umane. Gradul de ocupare pentru cele două programe este de 50%, respectiv 64.7%.

La nivel național, Clujul rămâne unul dintre județele cu cea mai mică rată a șomajului, respectiv aproape 1,6%, față de populația activă. Potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj, în județ există aproape 600 de furnizori de cursuri de formare profesională. De asemenea, la nivelul județului Cluj sunt 162 de furnizori de formare profesională privați, din care 121 sunt societăți comerciale și 41 sunt ONG-uri.

Text și foto: Cristina Năstasă

 

Materialul audio difuzat la EBS Radio:

 

Ne poți asculta și aici: