Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO | Trei noi ambulanțe 4×4 intră în dotarea ISU Cluj. Acestea vor deservi zonele montane din județ

Trei ambulanțe 4×4 intră de luni în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj. Acestea vor dispune de echipe de paramedici și vor deservi zonele montane din județ.

Cele trei ambulanțe vor fi distribuite Detașamentului de la Colina, respectiv subunităților din Turda și Huedin, și reprezintă un prim pas pentru înnoirea flotei auto de intervenție a ISU Cluj. Valoarea estimată a fiecărei ambulanțe este de aproximativ 120.000 de euro, iar fondurile sunt asigurate printr-un program european.

„Cu ambulanțele pe care le avem acum este foarte greu de lucrat și ca atare o să le scoatem din intervenție, deoarece se defectează foarte des în ultima vreme. În momentul de față toate ambulanțele SMURD au depășit norma de casare. Cea mai nouă ambulanță pe care o avem este din 2013 și ca atare a depășit deja cinci ani, iar durata medie de viață și de funcționare a unei ambulanțe SMURD este de 5-6 ani. Cea mai veche ambulanță are 12 ani, deci a depășit și ea de două ori norma de casare”, a declarat inspectorul șef al ISU Cluj, generalul de brigadă Ion Moldovan.

ISU Cluj dispune de 15 ambulanțe SMURD, din care 13 sunt folosite. Șeful instituției a mărturisit că au existat situații când din cele 13 ambulanțe, 9 au fost trase „pe dreapta” din cauza defecțiunilor.

Cele trei noi ambulanțe sunt de tip B, ceea ce înseamnă că vor dispune doar de paramedici-pompieri. 10 dintre cele 13 ambulanțe SMURD folosite de ISU sunt tot de acest fel. Alte două ambulanțe sunt de tip C, adică ambulanțe de terapie intensivă, deservite de medic, asistenți, paramedici-pompieri și studenți de la UMF. O altă ambulanță are specific neonatologic și asigură transportul de urgență în cazul nou-născuților.

La începutul anului viitor, ISU Cluj urmează să mai primească o ambulanță de tip C, printr-o finanțare asigurată de Primăria Cluj-Napoca. De asemenea, printr-un parteneriat cu Primăria Florești va fi asigurată încă o ambulanță de tip B. Totodată, asociația Beard Brothers a demarat o campanie de strângere a 150.000 de euro pentru achiziția a două ambulanțe, una de tip C și una de tip B.
Generalul Ion Moldovan speră că până în 2020 întregul parc de ambulanțe va fi înnoit.

Potrivit comandantului, ambulanțele ISU acoperă aproximativ 20% din intervențiile de urgență din județul Cluj, cea mai mare parte fiind asigurată de Serviciul de Ambulanță Județean Cluj. Numărul de intervenții a scăzut de la aproape 18.000 anul trecut, la 17.000 în acest an. Șeful ISU crede că această scădere poate fi pusă și pe seama defecțiunilor frecvente apărute la mașini.

În cursul acestui an, ISU Cluj a mai primit un TIR de intervenție în caz de calamități și două autospeciale de salvare de la înălțime, dotate cu autoscară.

Ovidiu Cornea

X
X
X