FOTO & VIDEO | Cum arată Transylvania Studio, noul Buftea de Cluj, și ce șanse îi dau specialiștii din domeniul filmului

Noul studio cinematografic, construit de autorități în incinta Cluj Innovation Park, are peste 600 de metri pătrați. Regizorul clujean Tudor Giurgiu crede că va putea fi folosit cel mult pentru scurtmetraje sau spoturi publicitare.

Studioul are 7 metri înălțíme și peste 600 de metri pătrați

Hala care găzduiește studioul cinematografic are peste 600 de metri pătrați. Pereții acesteia, înalți de 7 metri, sunt antifonați, iar pe tavan sunt amplasate numeroase reflectoare. Directorul Cluj Innovation Park, Alexandru Coroian, afirmă că, deși inițial s-a dorit dotarea întregului studio cu echipamente, acest lucru nu va avea loc.

„Practic producătorii vin și își instalează propriile echipamente, își produc filmele sau își toarnă scenele. Deci nu există echipamente din partea noastră sau din partea Primăriei care să fie puse la dispoziția operatorilor. Este și dificil să facem acest lucru având în vedere că o investiție într-un astfel de echipament, pe lângă faptul că este și costisitoare, se și uzează moral foarte rapid”, a declarat Alexandru Coroian.

El susține că studioul va putea fi folosit pentru producții de film sau de documentare, iar producătorii vor avea la dispoziție numeroase facilități. „Spații tehnice, de machiaj, studio de sunet, partea de vizionare, dar vrem să dotăm și niște spații din zona atelierelor de creație pentru a completa acest mediu pe care noi vrem să-l numim Studioul Transilvania sau Transylvania Studio, un mediu favorabil producției de film la nivel regional”, mai spune directorul Cluj Innovation Park.

Specialiștii sunt sceptici

Specialiștii din domeniul cinematografiei sunt sceptici că în noul studio vor putea fi turnate lungmetraje. Regizorul și producătorul clujean Tudor Giurgiu spune că studioul e cam mic. „Cred că studioul care se va deschide la Cluj Innovation Park are o mică șansă de succes, dacă va fi dotat cu echipament performant și dacă cei care se ocupă de management vor reuși să aducă niște producții din zona celor de publicitate, a creatorilor de conținut care au nevoie de spații dotate profesionist unde să-și desfășoare activitatea. Cred că, din păcate, cei care l-au proiectat au gândit spațiul și partajarea spațiilor în întreg complexul, au omis faptul că un astfel de studio are nevoie de cu totul alte dimensiuni și mărimi pentru a putea într-adevăr fi folosit la filme”, susține Tudor Giurgiu.

 

Regizorul crede că studioul din Lomb va putea fi folosit cel mult pentru scurtmetraje sau spoturi publicitare. „Așa cum le-am spus și celor din conducerea Cluj Innovation Park, acum câțiva ani când m-au consultat, cred că un astfel de spațiu ar putea fi foarte inteligent folosit și pus la dispoziția vloggerilor, a celor care fac conținut pe YouTube, a celor care sunt videografi și se află la început și care au nevoie de un astfel de spațiu. Cred că o astfel de folosință democratică, să spunem, a spațiului, recreând un anume tip de studio, pe care l-am văzut și în California și la Londra, faimoasele YouTube studios, tipul acesta de concept ar avea mai mare succes în condițiile date”, a declarat pentru EBS Radio Tudor Giurgiu.

Clujenii cred că studioul va ajuta la promovarea orașului

Clujenii cred că noua investiție va duce la promovarea și la dezvoltarea orașului. „Ar fi o oportunitate pentru dezvoltarea turismului, dar și pentru actorii care învață aici”, crede o studentă. „Îmi place ideea. Cred că poate ajunge Clujul la un nivel ca Budapeste pentru că și acolo se toarnă niște filme”, spune un tânăr.

În zonă urmează să fie amenajat și un cinematograf în aer liber

„Mi se pare o idee extraordinară. Există asemenea studiouri și-n alte orașe din Europa, de exemplu în Budapesta, care este cel mai apropiat, dar cred că Clujul este ceea ce trebuie și sper să vină câți mai mulți. Clujul a crescut foarte mult în ultimii ani și are șanse mari să devină unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa”, susține o altă clujeancă.

Transylvania Studio sau Studioul Transilvania face parte din Centrul Regional de Excelență pentru Industriile Creative (CREIC) din incinta Cluj Innovation Park. Proiectul a fost început în anul 2014 și este dezvoltat cu fonduri europene de Primăria Cluj-Napoca. Cluj Innovation Park care se întinde pe 18 hectare, iar în cadrul acestuia vor fi amenajate birouri, ateliere de creație, spații de producție, dar și studioul de film. Întregul complex va găzdui peste 50 de firme, care vor înființa aproape 300 de noi locuri de muncă.

Text, foto și video: Cristina Năstasă

Ne poți asculta și aici: