FOTO & VIDEO | Marș cu torțe și ținute medievale în centrul Clujului, la 576 de ani de la nașterea regelui Ungariei, Matia Corvin

Sute de persoane cu torțe aprinse în mâini, printre care și bărbați îmbrăcați în ținute medievale din secolul XV au participat, aseară, la un marș solemn pentru aniversarea a 576 de ani de la nașterea regelui Ungariei, Matia Corvin, născut la Cluj-Napoca.

Organizatorul marșului, președintele Asociației Clujul Comoară, Gergely Balasz, a declarat că marșul a fost însoțit de muzică la tobe și la instrumente cu corzi.

„În 23 februarie aniversăm nașterea regelui Ungariei, Matia Corvin, cea mai mare personalitate istorică născută la Cluj, iar pentru a marca acest eveniment petrecut acum 576 de ani am organizat un marș solemn cu torțe. Marșul a început din fața Bisericii Reformate de pe str. Kogălniceanu până la Casa Matia, casa natală a lui Matia Corvin. La marș au fost prezenți și câțiva bărbați îmbrăcați în ținute medievale, veniți din Ungaria, special pentru eveniment. Marșul a fost însoțit de muzică la tobe și la instrumente cu corzi”, a spus Gergely Balasz, citat de Mediafax.

Magyar Attila, unul dintre bărbații îmbrăcați în ținute medievale, venit din Ungaria pentru a participa la marș, a declarat că veșmintele purtate sunt autentice, din secolul al XV-lea, caracteristice perioadei lui Matia Corvin. „Ținuta aparține miliției, adică patrulei care asigura ordinea de zi cu zi într-un oraș și include o haină groasă din postav, mantie, zale, sabie dar și un coif din oțel”, a explicat acesta.

💢 ÉLŐ 💢 – Isten éltesse Mátyás királyt! 👑 Zenés, fáklyás felvonulás Kolozsváron, Mátyás király születésnapja alkalmából! #KincsesKolozsvárEgyesület #ViavatMathias

Publicată de Kolozsvári Magyar Napok pe Sâmbătă, 23 februarie 2019

Participanții la marș s-au oprit în Piața Unirii la grupul statuar Matia Corvin unde s-au tras salve de muschete, iar în fața Casei Matia a avut loc un recital de muzică medievală.

Sursa foto și video: Facebook/Kolozsvári Magyar Napok

Ne poți asculta și aici: