FOTO & VIDEO | Spectacol inedit. Mii de clujeni au urmărit reconstituirea bătăliilor de la Mărășești și Oituz

200 de cascadori pe cai, actori, militari și tehnicieni au pus în scenă, la Cluj, spectacolul de reconstituire istorică „Marea Unire”.

Evenimentul desfășurat cu ocazia Centenarului Marii Uniri a avut loc în weekend pe stadionul Cluj Arena, în fața câtorva mii de spectatori. Din distribuție a făcut parte și cunoscuta actriță Maia Morgenstern.

Punerea în scenă a bătăliilor de la Mărășești și Oituz, din Primul Război Mondial, a fost principalul punct de atracție al spectacolului de reconstituire istorică „Marea Unire”, prezentat la Cluj. Luptele între călăreți și soldați au făcut deliciul audienței, care a inclus numeroși copii.

Spectacolul a inclus numeroase scene de pe front, respectiv conversații de cabinet. Acestea au avut în centru personaje cunoscute precum Regele Ferdinand, Regina Maria, premierul I.C. Brătianu, generalii Constantin Prezan și Eremia Grigorescu. Cunoscuta actriță Maia Morgenstern a interpretat rolul unei spioane. Actrița s-a declarat emoționată de participarea la un spectacol pe tema Marii Uniri.

„E o mare responsabilitate pentru că e o temă foarte abordată în zilele acestea. Ne-am adunat aici actori de generații diferite, foarte buni colegi și am încercat să ne punem inima cu toții în același ritm, astfel încât un spectacol de o asemenea dimensiune să poată avea loc aici, la Cluj”, a spus Maia Morgenstern.

Spectacolul a inclus numeroși cascadori, 12 cai dresați și antrenați pentru acest gen de evenimente, efecte pirotehnice, tunuri de epocă și costume din acea perioadă. Gabriela Marinescu, reprezentantul Asociației Vulturii Carpaților, organizatorii acestui spectacol, a spus că 200 de persoane au fost implicate în derularea proiectului.

„Am vrut să aducem, într-un mod interactiv, o poveste vie, cu un element cheie <<Pe aici nu se trece, noi suntem români și rezistăm până în ultima secundă, uniți până la capăt>>”, a spus Gabriela Marinescu.

Text, foto și video: Ovidiu Cornea

X
X
X