Pe o stradă centrală din Cluj, într-o clădire impunătoare, fost sediu de bancă, s-a născut Senatul Național Român din Ardeal. Este locul în care au fost aleși deputații care au reprezentat Transilvania la adunarea Națională de la Alba Iulia, unde s-a derulat cel mai important act al modernității politice a românilor, Marea Unire.
Pe strada Regele Ferdinand la nr. 31, lângă sediul Poștei centrale, o clădire de un albastru spălăcit își spune povestea uitată, doar prin intermediul unor plăcuțe omagiale. Aici a fost prima banca românească din Cluj, „Economul”, una cu capital românesc, al cărei președinte era avocatul Amos Frâncu. La începutul lunii noiembrie 1918, banca devine sediul Senatului Național Român din Ardeal.
Aici s-au pus bazele administrației românești din Transilvania, spune istoricul Ovidiu Muntean.
„La Cluj, Senatul s-a constituit în 2 noiembrie, iar in 3 noiembrie a avut loc și adunarea de constitiuire a Gărzii Naționale. Această adunare s-a ținut în Piața Unirii 10. În cursul acestei adunări, unde au participat aproape 1.000 de oameni, au fost statuate principiile de organizare ale Senatului, care cuprindea două secții: o secție militară și o secție civilă”, explică Ovidiu Muntean.
În fruntea Senatului au fost aleși avocatul Amos Frâncu și judecătorul Emil Hațieganu, care a devenit mai târziu rectorul Universității „Regele Ferdinand I”, actuala universitate „Babeș-Bolyai”.
În aceeași zi, pentru prima dată în Cluj, se pune steagul românesc pe clădirea proaspăt înființatului Senat. Steagul a fost scos din tinda bisericii Bob, unde era ascuns, și a fost înmânat unui grup de militari români care l-au adus la adunare. Panoul instituției a fost improvizat pe loc. Acesta a fost luat de pe spitalul pentru militari, revopsit în grabă și montat pe clădirea băncii.
Două sptămâni mai târziu au fost aleși peste 1.200 de delegați din Transilvania, dintre care 39 de la Cluj. Reprezentanți din fiecare sat românesc au venit la Cluj și au luat un steag cu care a plecat la Alba Iulia.
„Acești 39 de delegați au fost delegați ai cercurilor electorale, ai reuniunii de învățători, ai universităților clujene. Și toți acestia au mers la Alba Iulia și au votat acolo Unirea Transilvaniei cu România. Parctic este cel mai important act al modernității politice a românilor”, a spus pentru EBS Radio Ovidiu Muntean.
Rolul principal al Senatului Național Român din Ardeal a fost să asigure mișcarea de autodeterminare a românilor, mișcare începută în octombrie, cu declarația citită de Alexandru Vaida Voievod în Parlamentul de la Budapesta. Prin această mișcare poporul român își cere dreptul de a-și decide singur soarta.
Text și foto: Alexandra Ogruțan
Ascultă aici materialul difuzat la EBS Radio:
EBS Radio a lansat campania „De un secol împreună”, dedicată centenarului. Ascultătorii vor afla informații esențiale, dar și inedite, despre istoria României din ultimii 100 de ani. Vor fi prezentate simboluri și personalități ale Unirii, dar și interviuri cu sociologi, istorici, sportivi și psihologi, care vorbesc despre cum a evoluat România în ultimul secol.
Campania are loc până vineri, 30 noiembrie, zilnic de la ora 8.00 până la 20.00. De 1 decembrie, EBS Radio a pregătit o ediție specială dedicată Centenarului.
Ascultă aici materialul de promovare a campaniei:
Alexandra Ogruțan
Citește și: