FOTO | Zece decenii de România în 100 de imagini. Expoziție outdoor la Cluj, cu ocazia Centenarului

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei aniversează Centenarul Marii Uniri printr-o expoziție inedită, care aduce trecutul în centrul Clujului.

„10 X 10 înseamnă 100 de momente și un secol de istorie, transpuse în 100 de imagini: 10 pentru fiecare deceniu trecut de la 1 decembrie 1918”, potrivit reprezentanților MNIT.

Aceștia au arătat că evenimentul se dorește a fi o călătorie virtuală în timp, care să le aducă la cunoștință vizitatorilor o suită de evenimente semnificative pentru acest secol dinamic și tumultuos, respectiv momente din viața cotidiană, personalități care au marcat viața urbei, precum şi metamorfoza prin care a trecut orașul de-a lungul timpului.

Practic, este vorba de finalul Primului Război Mondial și Marea Unire, încoronarea regelui Ferdinand I la Alba-Iulia, Al Doilea Război Mondial, abdicarea regelui Mihai I, patru decenii de regim comunist, primul român în cosmos, o revoluție în direct la TV, apariţia internetului, România ca stat membru al Uniunii Europene – un secol dinamic şi extrem de bogat în evenimente.

Potrivit reprezentanțilot muzeului, procesul alegerii fotografiilor expuse a fost direct influențat și determinat de natura obiectelor, fotografiilor şi a documentelor aflate în patrimoniul muzeului sau a partenerilor de proiect. În plus, mare parte dintre evenimentele alese vizează cu precădere istoria locală, de care colecţia muzeului este strâns legată.

„10 x 10 – Zece decenii de România în o sută de imagini” este un eveniment care marchează una dintre contribuțiile muzeului la celebrarea centenarului Marii Uniri şi apropierea față de clujeni. Acesta este motivul pentru care expoziția este amplasată în centrul istoric al orașului, între Monumentul Memorandiştilor şi statuia Lupei Capitolina, pe Bulevardul Eroilor.

Expoziția se va deschide astăzi, la ora 15.00.

Sursa foto: Facebook/Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Ne poți asculta și aici: