FOTO | Protest la Cluj-Napoca. Aparținătorii persoanelor cu dizabilități, speriați că vor rămâne fără bani

Câteva zeci de persoane, unele în scaune rulante, au protestat în Piața Unirii, speriate că vor rămâne fără bani.

Oamenii sunt nemultumiți de faptul că în proiectul bugetului de stat nu sunt alocați bani pentru plata unor drepturi de care ar trebui să beneficieze, iar aceste cheltuieli revin integral primăriilor.

Oamenii au venit în Piața Unirii cu pancarte, cu inscripții precum „Dizabilitatea la bugetul central”, „Noi suntem România nevăzută” sau „Suntem mulți”. De asemenea, cei prezenți au afișat și un banner de mari dimensiuni, cu ajutorul căruia au cerut punctual păstrarea plății indemnizațiilor și salariilor asistenților personali ai copiilor și adulților cu dizabilități de la bugetul central.

Ei mai solicită și înființarea unui Fond pentru Dizabilitate și decontarea cheltuielilor cu terapiile necesare.

Participanții la protest se tem că dacă modificările propuse de Guvern intră în vigoare vor primi banii cu întârziere, sau chiar vor rămâne fără aceștia.

„Suntem aici pentru că ni se pare total nedrept ca statul să ne neglijeze în așa măsură încât să ne lase la cheremul primăriilor. S-a mai încercat această situație în trecut și au fost foarte multe probleme, foarte multe localități în care părinții cu copii cu dizabilități, oameni care îngrijeau adulți cu diazbilități au rămas fără salarii luni de zile”, spune Corina Corotirou, mama unei tinere de 27, în scaun cu rotile.

„Nu se respectă legea, nu ne dau drepturile pe care le avem. Acum, în situația în care banii nu vor veni de la Guvern, ci de la primării, va fi jale. Și așa nu își iau salariile, dar acum?”, a adăugat și Camelia, mama unui copil cu diazbilități. Ea spune că dacă banii pentru indemnizații sau salariile asistenților personali vor întârzia, cele mai afectate vor fi persoanele care își cresc singure copiii, cazuri, de altfel, numeroase.

„Am întâlnit foarte multe mame care nu mai aveau partener și se descurcau din această indemnizație sau din salariul de asistent personal și dacă ne punem întrebarea că acești bani nu vin, cum vor face? V-ați întrebat cât costă o ședință de terapie, o kinetoterapie, ergoterapie, logopedie, o ședință de ergoterapie, toate acestea costă bani și vin plătite din buzunarul părinților, salariul (de asistent personal, n.red.) nici nu ajunge”, a spus femeia.

 „Dorim să se respecte legea în primul rând, să se respecte drepturile și statul să aibă mai multă deschidere pentru persoanele cu dizabilități, pentru toate categoriile de persoane cu dizabilități”, a declarat pentru EBS Radio Rodica Bogdan, vicepreședinte al Asociației Naționale a Interpreților Autorizați în limbajul mimico-gestual.

Nemulțumirile persoanelor cu dizabilități nu se opresc aici. „Dorim ca toate drepturile europene să ni se dea și nouă, inclusiv plătirea asistenței din partea unui psiholog, măcar o dată pe săptămână. Medicamente gratuite, pe care nu ni le plătește nimeni. Eu iau, de exemplu, vreo 20 de feluri de medicamente, chiar dacă nu zilnic, analizele le plătim pe toate ca oamenii normal, chiar dacă nu avem venituri, decât o pensie de 400 de lei,. Am vrea și taxiuri gratuite, sau cu tarife reduse, pentru persoanele cu handicap, cum sunt în Olanda, sau în țările nordice. Nu avem cluburi, în sesnul de două săli mari unde să ne putem întâlni”, spune Mircea Pamfilie, care are 55 de ani și trăiește încă de la naștere cu o problemă gravă de sănătate.

„Unele persoane cu nevoi speciale pot lucra, cei care o facem suntem norocoși, să spun așa, dar dacă nu există această posibilitate de a munci, faptul că nu ai siguranța unui buget consolidat din care să îți vină lunar un ajutor face ca dizabilitatea ta să fie dublă, sau chiar triplă. De multe ori deschiderea pe care guvernanții o au față de persoanele cu diazbilități este doar de suprafață. De fiecare dată când văd reportaje pe această temă mă gândesc că nu am fost consultați în toate momentele pentru conceperea legislației pe care o avem, pentru realizarea unor proiecte pentru noi, persoane cu nevoi speciale, indiferent care este natura acesteia. Eu am o afecțiune la picior de exemplu, dar sunt aici persoane cu deficiențe de auz, cu deficiențe vizuale și încercăm să tragem un semnal de alarmă împreună pentru faptul că dincolo de o problemă de sănătate suntem oameni și ar trebui să fim respectați, indiferent de categoria socială din care facem parte”, spune Mihai Tătaru, membru fondator și vicepreședinte al Asociației Handicope din Cluj.

Oamenii sunt hotărâți să continue acțiunile de protest dacă revendicările nu le vor fi ascultate.

Orașul Huedin va fi puternic afectat de măsura guvernamentală

Huedinul este unul dintre orașele din județ care va fi puternic afectat dacă măsurile pregătite de Guvern vor intra în vigoare. Asta cu atât mai mult cu cât suma pe care orașul ar urma să o primească de la nivel central din redistribuirea impozitului pe veniturile realizate este incertă.

„Ar fi o tragedie. Fără să aloce și banii necesari, costurile sunt enorme. Eu am 117 persoane în situația asta. Noi dădeam 10% din indemnizațiile pe care le aveau, acum se adaugă încă 90%. Dacă noi spunem că acești oameni ne costă în plus aproximativ 5 milioane de lei, iar ei ne dau două, sau trei, sau oricât ne-ar da, suntem la limita existenței”, a declarat pentru EBS Radio primarul orașului Huedin, Mircea Moroșan.

Suma anuală pe care primăria ar urma să o vireze pentru indemnizațiile și salariile asistenților personali din oraș ar depăși 5 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproape jumătate din bugetul general al localității, de aproximativ 11 milioane de lei.

Text și foto: Ovidiu Cornea

 

X
X
X