FOTO | Condiții mai bune pentru micii pacienți care ajung pentru tratamente la Secția de Chirurgie și Ortopedie a Spitalului de Pediatrie din Cluj

O atmosferă mai primitoare îi așteaptă pe copiii care au nevoie de tratament la Secția de Chirurgie și Ortopedie a Spitalului Clinic de Pediatrie din Cluj-Napoca. Interiorul secției a fost reamenajat complet.

Inclusiv pereții au fost pictați cu imagini vesele, ceea ce contează pentru pacienți, spun părinții micuților.

„Contează foarte mult să fie curat, să fie ordine, liniște, deși copiii sunt copii. Este frumos, pereții sunt toți pictați cu diferite povești, copiii sunt încântați”, spune Angelica Badalea, venită la spital cu copilul ei tocmai din județul Suceava.

„E fain pentru copiii noștri, foarte frumos. Ne place că e curat, mai ușor trec și zilele, nu ne plictisim”, spune o altă mămică.

„Contează foarte mult, mai ales că sunt copii care vin poate de la grdăiniță, să fie un mediu familiar”, spune și tăticul unui copil internat în această secție.

La Clinica de Pediatrie și Ortopedie pediatrică vin pacienți nu doar din județul Cluj, ci și din toată țara.

„Principalul beneficiu este modificarea atmosferei din clinică și, evident, modificarea condițiilor hoteliere, care fac parte din corolarul de măsuri pe care le luăm pentru tratarea copiilor din județul nostru și din județele limitrofe. Capacitatea secției este de 50 de paturi. Avem aproximnativ 2.500 de intervenții chirurgicale anual, plus alți pacienți care sunt internați, dar nu necesită tratament chirurgical”, a declarat șeful Secției, dr. Horațiu Gocan.

Lucrările au fost finalizate recent, fiind finanțate de către asociația Lions Hope.

„În formularele de satisfacție pe care le completează părinții la plecarea din spital, dacă acum 10 ani, 5 ani, 6 luni, existau formulări de genul satisfăcător, slab, sau chiar mai rău, acum avem doar foarte bine, minunat și excepțional”, a adăugat doctorul.

Reabilitarea a constat în schimbarea pardoselilor și a obiectelor sanitare.

„Am constatat că era nevoie de reabilitare atât cu privire la ceea ce însemană pereți, pardoseli, cât și obiecte sanitare, ziduri care trebuiau vopsite din nou, sanitarizate. A fost o refacere de suprafață, pentru că nu am intrat în ceea ce înseamnă instalații electrice, dar am refăcut tablourile electrice. Tot ce înseamnă obiecte sanitare din saloane și din cele două grupuri sanitare au fost refăcute și schimbate cu unele noi, iar pentru partea de ziduri și pardoseli a fost folosit parchet, singurul model internațional acceptat ca standard de calitate în domeniul serviciilor medicale”, a spus Anca Dinu, președintele Lions Hope Cluj.

Cele mai de efect intervenții sunt reprezentate, însă, de desenele colorate de pe pereți.

„Impulsul a venit odată cu o experiență nefericită. Am văzut condițiile de aici de pe secție, iar ulterior am reușit să fondăm grupul Lions Hope și am reușit să strângem fondurile necesare lucrărilor. Am urmărit crearea unei atmosfere vesele, colorate, care să le mai distragă copiilor atenția de la problemele de sănătate pe care le au. Am încercat să abordăm o temă diferită în fiecare salon și astfel fiecare are un mesaj anume, grădina zoologică, ferma de animale în oraș, nu am abordat personaje din desene animate, ci am mers pe lucruri reale. Eu am pregăit contururile în creion, iar voluntarii, care trebuie apreciați pentru efort, le-au pictat”, spune arhitectul Alida Vișan, care a coordonat proiectul.

Reprezentanții asociaței au reușit să strângă pentru acest proiect, în cadrul a două gale și prin alte inițiative, aproximativ 40.000 de euro, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 31.000 de euro.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: