La Unitatea de Primire a Urgențelor Pediatrice, secție a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, ajung în fiecare an 30.000 de pacienți. Numărul este de zece ori mai mare decât în urmă cu 18 ani, când a și-a început activitatea această secție.
„În cei 18 ani de existență a UPU, numărul pacienților a crescut de 10 ori, în timp ce numărul cadrelor medicale a crescut de circa trei ori. De altfel, având în vedere acest aspect, precum și faptul că mai puțin de 10% dintre copiii care se adresează UPU sunt grav bolnavi, se impune a fi reamintit părinților că Unitatea de Primire a Urgențelor este destinată urgențelor medicale, timpul de așteptare și ordinea în care se acordă asistența medicală fiind în concordanță cu Protocolul Național de Triaj ce prioritizează consultațiile în funcție de gravitatea stării pacienților, nu de ordinea sosirii lor”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Cluj, în subordinea căruia se află Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii.
„Părinții îngrijorați vin la urgență pentru simptome minore, pentru probleme care pot fi rezolvate și de către medicii de familie, și se aglomerează sala de așteptare și toți părinții sunt nemulțumiți că le sunt expuși copiii bolilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, Daniela Dreghiciu. În aceste condiții, timpul de așteptare poate ajunge uneori până la 4 ore.
Potrivit reprezentanților CJ Cluj, numărul pacienților a crescut de la 3.000, în urmă cu 18 ani, la 30.000, în ultimii ani, în timp ce numărul medicilor a ajuns la 15, de la 5 câți erau în 2000.
Și spațiul dedicat unității s-a mărit în acest interval de la 90 la 500 de metri pătrați.
Noua clădire în care își desfășoară activitatea UPU a fost construită în 2008 din fonduri ale Ministerului Sănătății, ale Consiliului Județean Cluj și ale Primăriei municipiului Cluj-Napoca.