FOTO & VIDEO | Încă 14 kilometri din Autostrada Transilvania se deschid circulației

Cei mai noi 14 kilometri ai Autostrăzii Transilvania se deschid traficului. Șoferii vor putea circula de mâine pe tronsonul de autostradă cuprins între Iernut și Ungheni, în județul Mureș.

 

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) fac astăzi și mâine recepția tronsoanelor dintre cele două localități.

Recepție lot Ungheni – Ogra.

Recepție autostrada Târgu Mureș – Câmpia Turzii, lotul Ungheni – Ogra.#cnair #autostrazi

Publicată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe Marţi, 11 decembrie 2018

Cei aproape 14 kilometri sunt dați în folosință cu ajutorul unui sens giratoriu temporar și a unor bariere electrice, care scurtează timpul de așteptare la trecerea peste calea ferată. Deși aceasta nu este cea mai bună soluție, deschiderea noii porțiuni aduce și beneficii, spune Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructura: „Una peste alta e mai bine, că o să avem totuși ăștia 14 kilometri chinuiți, nu se mai circulă pe DN 15, circulăm frumos, civilizat și în siguranță pe autostradă. Singura problemă: să sperăm că nu o să fie evenimente neplăcute acolo la bariere. Eu aș putea să pariez că dacă se întâmplă un accident, două, mai ales dacă sunt grave, în zonă, o să se închidă”.

Șoferii care speră că vor ajunge pe autostradă de la Cluj-Napoca la Târgu Mureș mai au de așteptat. Deschiderea circulației pe cei 14 kilometri nu va aduce schimbări semnificative. După 60 de kilometri neîntrerupți pe autostradă, începând de la Nădășelu (județul Cluj), șoferii sunt nevoiți să coboare la Câmpia Turzii. Porțiunea cuprinsă între această localitate și Chețani (județul Mureș), construită de firma Straco, de aproape 16 kilometri, este construită doar în proporție de 18%. Asta deși termenul de finalizare estimat este al doilea trimestru din 2019.

O altă porțiune, cuprinsă între Chețani și Iernut, de 18 kilometri, construită de Astaldi, este finalizată în proporție de doar 58%, iar termenul de încheiere a lucrărilor este iulie 2019.

Cea mai rea situație se înregistrează pe segmentul de doar 4,7 kilometri cuprins între Ungheni și Târgu Mureș. Aici lucrările încă nu au început, fiind blocate de relocarea unei conducte de gaz și de efectuarea unor exproprieri.

Sursa foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Ne poți asculta și aici: