Un nou sector de autostradă finalizat nu va putea fi folosit de șoferi

Un sector de 14 kilometri din Autostrada Transilvania, cuprins între Iernut și Ungheni, va fi terminat luna aceasta, dar nu va putea fi utilizat, pentru că nu s-au găsit soluții pentru conectarea lui la drumul național.

Președintele Asociației Pro-Infrastructură, Ionuț Ciurea, spune că darea în folosință a tronsonului de autostradă dintre Iernut și Ungheni ar putea fi amânată, deși acest sector va fi gata în această lună.

„Singura variantă de deschidere în acest an a celor aproape 14 kilometri s-ar putea face prin realizarea unui sens giratoriu temporar foarte aproape de calea ferată de acolo din zonă, exact în capătul Autostrăzii A3, pe aliniamentul autostrăzii, chiar în DN 14A. Problema cu această soluție e că este foarte aproape de calea ferată. La acea cale ferată, deja cu traficul de Târnăveni, care este pe DN 14A, se formează cozi. Dacă ducem și trafic de autostradă acolo, cu siguranță oamenii vor sta la barieră și se va face coada pe autostradă mult, pe aliniament”, a declarat, pentru EBS Radio, Ionuț Ciurea.

Alți 9 kilometri din Autostrada Transilvania, cuprinși între Gilău și Nădășelu, au fost dați în funcțiune în acest an. Lucrările la acest sector au început în anul 2014 şi au fost finalizate în noiembrie 2017 și au costat 370 de milioane de lei. Tronsonul nu a fost inaugurat anul trecut, când a fost finalizat, deoarece mai trebuia executat podul peste râul Someş, cu o lungime de peste 750 de metri, care să îl lege de sectorul Gilău-Câmpia Turzii al autostrăzii. Lucrările la pod au fost făcute, iniţial, de compania americană Bechtel, dar, în urma rezilierii contractului, au fost atribuite firmei italiene Tirrena Scavi, pentru suma de 26 de milioane de lei. După finalizarea lucrărilor la pod, cei 9 kilometri au fost dați în funcțiune, astfel că în prezent se poate circula neîntrerupt pe 60 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania, între Nădășelu și Câmpia-Turzii.

De asemenea, lucrările pe cea mai întinsă porțiune a autostrăzii Transilvania, între Cluj și Târgu-Mureș, înaintează cu dificultate. Tronsoanele care însumează peste 30 de kilometri, între Câmpia Turzii și Iernut au șanse infime să se finalizeze în 2019, deși ambele aveau termen de finalizare trimestrul al 2-lea din anul viitor.

Dacă la tronsonul de 18 kilometri între Chețani și Iernut lucrările sunt la 50% din proiect, pe porțiunea Chețani – Câmpia Turzii, sub 30% din proiect este finalizat.

„Lotul de la Vest, deci dinspre Câmpia Turzii, nu are niciun fel de șansă pentru anul viitor. Oricum este întârziat. Acolo constructorul are mari probleme cu cash flow-ul, este în insolvență și lucrează cu țârâita. La ultima noastră vizită făcută cu drona, acum puțin timp, observăm un progres chiar nesemnificativ”, a mai declarat Ionuț Ciurea.

Sursa foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Ne poți asculta și aici: