Încep târgurile de mărțișor la Cluj. Peste 100 de artizani, la evenimentele din Piețele Unirii și Avram Iancu

60 de artizani își vor expune ofertele, începând de vineri, în căsuțele speciale amenajate în Piața Unirii. În cadrul evenimentului va fi amplasată și o scenă în piață. La fel ca în ultimii doi ani, târgul din Piața Unirii va fi organizat de către o firmă privată.

Două târguri de mărțișor încep vineri la Cluj. Unul dintre ele va avea loc în Piața Unirii, în organizarea unei firme private, iar celălalt se va desfășura în Piața Avram Iancu, în organizarea Asociației Meșterilor Populari Clujeni.

Asociația Meșterilor Populari clujeni organizează în acest an târgul de mărțișor în Piața Avram Iancu, tot începând de vineri. Peste 50 de meșteri vor fi prezenți la standurile de aici, cu o oferă care include atât mărțișoare și cadouri, cât și alte produse tradiționale gastronomice, a declarat pentru EBS Radio președintele asociației, Viorica Ciobanu.

Potrivit acesteia, evenimentul va avea o triplă tematică – “Clujul e veșnic zâmbitor, de Dragobete și Mărțișor”

„O să fie mărțișoare din ceramică, din cupru, prin metoda prelucrării hârtiei, iar printr-o colaborare cu Grădina Botabică din Jibou și Cluj, cei de acolo vor avea niște mărțișoare deosebite, niștre sticluțe unde în mediu de cultură vor planta anumite specii de plante care acolo se dezvoltă și semnifică mărțișorul”, a declarat pentru EBS Radio Viorica Ciobanu.

Pe lângă produsele specifice Dragobetelui (24 februarie) și lunii Mărțișorului, meșteșugarii vor expune și alte produse tradiționale, de la turtă dulce, siropuri naturale, zacuscă, miere de albine, ciocolată de casă, dar și cidru sau mere.

Viorica Ciobanu spune că deși asociația nu a mai avut ocazia să organizeze începând din 2017 târgul de Mărțișor în Piața Unirii – deși o parte din membrii asociației au optat pentru locația aceasta, în acest an clujenii sunt familiarizați cu prezența meșteșugarilor în Piața Avram Iancu.

„De 8-10 ori pe an am fost până acum. Legăm cumva târgurile noastre din Piața Avram Iancu și cu sărbătorile religioase și cu alte evenimente, precum Ziua Iiei, sau Armindeni sau de 1 Mai”, a mai spus Viorica Ciobanu.

Alte 16 amplsamente din zona centrală și din cartierele Clujului au fost autorizate de Primăria clujeană. Între acestea se numără și Piața Muzeului, dar și strada Argeș.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Facebook/Emil Boc