Interviurile EBS | Arhitectul Horațiu Răcășan, despre tinerii care aleg să trăiască la țară: „Nu e vorba de izolare sau înfrângere, dimpotrivă, oamenii aleg cum să-și petreacă viața”

Arhitectul clujean Horațiu Răcășan, coordonator al Grupului Rural al Ordinului Arhitecților din România, a vorbit la EBS Radio despre dezvoltarea unei arhitecturi de calitate la țară, despre exodul meșterilor români, dar și despre repopularea satelor, inclusiv cu tineri bine instruiți și umblați prin țările civilizate.

Foto: Arhiva personală

Horațiu Răcășan, asociat în cadrul unui Birou de arhitectură din Cluj, a povestit în interviul acordat lui Ovidiu Cornea și despre ghidurile de construire în satele din România, elaborate de Grupul Rural, al cărui membru este.

Practic, au fost întocmite 52 de ghiduri de construire în zona rurală, dintre care 38 au fost lansate deja, iar restul urmează să apară în acest an. Ghidurile au fost elaborate pentru fiecare zonă specifică identificată în țară, cu scopul de a-i educa pe beneficiari, dar și pe arhitecți.

Mai mult, Grupul rural a lansat recent, la Bruxelles, harta meșterilor din România, care include peste 800 de specialiști, de la pietrari la vărari, care au învățat meseria din tată în fiu și al căror potențial trebuie pus în valoare pentru construcția de case frumoase, durabile și sănătoase, la țară.

Acești meșteri apar într-o bază de date pusă la dispoziția oricui. Însă, spune Horațiu Răcășan, ispita de a pleca în Vest să lucreze a lăsat în România mai puțin de 40% dintre acești specialiști.

„Mi s-a întâmplat chiar mie. Lucram la o casă lângă Cluj, acoperită cu stuf…și lucram cu niște meșteri maramureșeni. Și mi-au spus – Horațiu, hai, uite acuma punem coama pe acoperiș, ne salutăm, te pupăm, că noi plecăm în Italia să punem faianță. Am spus – Da de ce? Sunteți buni, vă plătesc bine…Și au spus – Poți tu să ne plătești cât vrei pentru că acolo ne plătesc oricm de trei, de patru ori mai mult decât ne dai tu”, a povestit arhitectul în interviul acordat la EBS Radio.

Pe de altă parte, românii au început să-și întoarcă fața către sat, către traiul în natură, unde nu au doar aer curat și mâncare bio, ci pot beneficia și de tehnologie.

„Sunt mai multe segmente și de vârstă, și educație”, spune Horațiu Răcășan despre oamenii care se mută la țară. „Este foarte clar că o mare parte din fiii satului, după ce s-au pensiont, se întorc pentru a nu mai avea cheltuielile de iarnă din apartamente, iar apartamentele le închiriază la studenți sau le lasă copiilor. Mai există o parte din românii expatriați, care se întorc, și pe care nu-i interesează să stea la bloc…îi interesează un petec de verdeață și un alt tip și un alt ritm de viață. Și mai sunt tinerii…care sunt educați, care au circulat suficient prin Europa și care realizează diferența care o face mediul rural nealterat…Sunt oameni care optează în cunoștință de cauză. Deci nu e vorba de o retragere, de o izolare sau o înfrângere. Dimpotrivă. E vorba că am văzut și dintre toate opțiunile astea aleg cum să-mi petrec viața”, spune Horațiu Răcășan.

Ascultați aici interviul integral acordat de arhitectul Horațiu Răcășan la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: