Interviurile EBS | Barbu Mateescu, sociolog: „E greu când locuiești în Cluj să nu te lauzi cu asta. Este o poveste de succes a României și nu avem foarte multe”

Sociologul Barbu Mateescu a vorbit la EBS Radio despre orașul care l-a adoptat și care, spune el, a devenit o poveste de succes, de ce a ales să plece din București, dar și despre conflictele din jurul festivalului Untold, organizat în oraș.

Născut și crescut la București, Barbu Mateescu s-a mutat de doi ani la Cluj-Napoca. A ales să plece din Capitala României spre inima Transilvaniei din pricina acumulării în timp, spune el, a mai multor probleme.

„Bucureștiul, pe cât stă de bine din punct de vedere economic – este una dintre vedetele Europei Centrale și de Est, iar dacă includem și Ilfovul, este una din regiunile cu creșterile cele mai mari din Europa…în același timp are probleme tot mai acute cu administrația. Calitatea vieții este într-o depreciere considerabilă în Capitală. Acest lucru nu ține neapărat de un primar sau de o administrație, orașul s-a pomenit încărcat cu niște probleme din cauza modului în care a fost regândit în perioada comunistă…”, spune Barbu Mateescu.

Clujul, spune sociologul, este o poveste de succes a României, deși a durat destul de mult ca orașul să ajungă la nivelul de acum.

„Este foarte greu când locuiești în Cluj să nu te lauzi cu asta. Este o poveste de succes a României și nu avem foarte multe, mai ales la nivel urban. Motivele de a fi mândru că ești român pentru lucruri care se întâmplă acum în România nu prea mai sunt…Mândria clujenilor vine și după o lungă perioadă în care orașul a fost mai degrabă întunecat, metaforic. A ratat, practic, primul deceniu și jumătate după Revoluție, cam ca România, de altfel. Acum evoluează într-un ritm foarte alert, mult mai alert decât Timișoara și a ajuns unde Iașul vrea să fie”, a spus Barbu Mateescu.

Barbu Mateescu a vorbit și despre festivalul Untold, care a născut controverse în rândul locuitorilor orașului, între cei care vor să se deschidă spre lume și cei care vor o viață liniștită.

„Conflictul între ideea de hai să ne deschidem spre lume, hai sa fim un oraș care să nu fie doar unul liniștit și bine manageriat din Transilvania, cum sunt multe, suntem speciali, suntem în elită, suntem conectați la lume, și cei foarte atenți pot să observe un fel de contrareplică, un fel de reacție foarte dură față de epoca Funar, e un fel de inversare radicală, de la Funar la Untold – ăsta ar fi un titlu bun de istorie a Clujului – și în același timp, evident oamenii care vor o viață tihnită și liniștită pentru care Untoldul reprezintă o zgâlțâire colosală și conflictul asta, în mod normal ar trebui temperat”, a mai spus Barbu Mateescu.

Interviul integral pe care Barbu Mateescu i l-a acordat lui Adrian Ardelean la EBS Radio îl puteți asculta aici:

Ne poți asculta și aici: