Interviurile EBS | Cătălin Botezatu, despre perioada în care era „model cu carte de muncă la Institutul de Cercetare a Industriei Ușoare”: Eram preferatul Elenei Ceaușescu

Celebrul creator de modă Cătălin Botezatu a povestit, într-un interviu acordat EBS Radio, că era preferatul Elenei Ceaușescu la prezentările de modă organizate pentru cuplurile prezidențiale. El spune că în acea perioadă era „model cu carte de muncă la Centrul de Cercetare a Industriei Ușoare”.

„Am început ca și model, am avut nu una, am avut poate zeci de prezentări pentru cuplul prezidențial, lucram și aveam colaborări cu toate casele de modă din România la acea vreme și eram model cu carte de muncă la Centrul de Cercetare a Industriei Ușoare, loc care ținea de Ministerul Industriei, loc unde ori de câte ori venea un președinte de stat împreună cu soția exista o sală de protocol imensă, cu un podium foarte frumos, se organizau prezentări de modă. Drept pentru care, am avut șansa, pe lângă soții Ceaușescu pe care îi vedeam foarte des, să-i văd pe toți președinții de stat și pe toate soțiile acestora, pentru că în acea sală existau patru fotolii foarte frumoase și în fața lor se desfășurau prezentări de modă foarte elitiste, foarte frumoase, cu fete și băieți, pentru acest cupluri prezidențiale”, a spus Cătălin Botezatu în interviul acordat lui Ovidiu Cornea.

Cuplurilor prezidențiale aflate în vizită în România le erau prezentate produse create de stiliști români. „Nu lenjerie, pentru că doamna Elena Ceaușescu avea niște probleme în acest sens, dar… Nu suporta foarte mult să vadă fete foarte dezbrăcate și așa mai departe. La băieți era mai permisivă”, își amintește creatorul de modă. „Pot să mă mândresc că eram preferatul Elenei Ceaușescu, chiar erau glume pe seama asta, pentru că ea ori de câte ori se făcea o prezentare de modă preciza neapărat că ea dorește florile să i le ofer eu. (…) Aș fi ipocrit să spun că mă simțeam într-o postură ingrată. Să mă placă totuși soția președintelui unei țări nu e deloc ingrat”, spune Cătălin Botezatu.

Creatorul de modă a vorbit și despre eleganță, atât la femei, cât și la bărbați, și a spus că aceasta este dată de atitudine, nu de suma de bani cheltuită pentru cumpărarea hainelor. „Eleganța pornește din atitudine, pentru că dacă n-ai atitudine degeaba pui pe tine tot felul de firme și tot felul de branduri. Nu e suficient să dai o căruță de bani, sunt oameni care se îmbracă scump din dorința aceea de opulență jenantă, de a sfida pe celălat. Nu, important e să alcătuiești o ținută cu stil care să-ți stea bine și care poate fi cumpărată chiar de la un magazin foarte ieftin, adică sunt oameni care cumpără de la SH-uri, unde sunt produse foarte frumoase, foarte actuale, sau de la magazine foarte ieftine, unde poți să-ți construiești, dacă ai puțin gust și ai puțin stil, ținute foarte-foarte frumoase”, a mai spus Cătălin Botezatu.

Ascultă aici interviul integral cu Cătălin Botezatu: