Interviurile EBS | Eugen Pănescu, arhitect-urbanist: „Someșul este un râu confiscat, nu mai aparține Clujului și clujenilor”

Arhitectul Eugen Pănescu a vorbit la EBS Radio despre Someș și despre amenajarea râului care traversează orașul. El consideră că „Someșul este un râu confiscat, care nu aparține Clujului”, pentru că debitul lui se stabilește la nivel național, în funcție de necesitățile din sistemul energetic.

În opinia arhitectului, proiectele care vizează apele nu țin cont de modul în care acestea pot fi folosite de cei care trăiesc în jurul lor.

„Putem să considerăm că starea Someșului este sigură. Este un râu care are instituții care îl păstoresc, care are proiecte. Sigur că aceste proiecte sunt făcute strict tehnic, din câte vedem ca și cetățeni, ele au un aport strict de siguranță și elementele care vizează și ceea ce se întâmplă pe maluri și cu cei care populează malurile, oamenii sau animalele de companie, sunt elemente cu totul ignorate, din punctul meu de vedere. Amenajările de ape la noi nu au reușit să treacă de stadiul tehnic și este un stadiu cu totul insuficient. Nu ne putem mulțumi cu asigurarea cotelor de siguranță, ci trebuie să discutăm despre calitatea amenajărilor și despre felul cum ele asigură sau pun piedică în folosirea malurilor de către cei care sunt pe ele. E un lucru care ne privește pe toți și, din acest punct de vedere, Someșul este un râu confiscat, nu mai aparține Clujului și clujenilor, pentru că odată ce a fost introdus în sistemul energetic național și legat cu hidrocentralele și cu lacurile de acumulare Beliș-Tarnița-Gilău cotele lui nici măcar nu sunt stabilite aici, ci sunt venite din sistemul național. (…) Din acest punct de vedere, debitul Someșului, care e câteodată neplăcut de mic și vezi tot gunoiul nestrâns, și asta e un lucru inexplicabil, dar câteodată e mare și devine așa un torent aproape periculos, e un lucru care e neclar”, a spus Eugen Pănescu în interviul acordat lui Adrian Ardelean.

Arhitectul susține că nici amenajările de pe malurile râului nu sunt satisfăcătoare. „Lucrurile continuă în aceeași notă, și discutăm de amenajări de maluri, care sunt făcute pur și simplu pentru a stăvili apele cu ziduri de beton și cu niște balustrade absolut jenante, și asta e o situație care, bineînțeles, nu ne poate mulțumi. De cele mai multe ori Someșul în Cluj îl vezi de pe poduri, de pe puținele poduri și insuficientele poduri pe care Clujul le are”, a mai spus Eugen Pănescu.

El spune că sunt acum idei bune și intenții care ar putea duce la rezolvarea acestor probleme. Arhitectul a dat ca exemplu festivalul „Someș Delivery”, inițiat de societatea civilă, în timpul căruia sunt făcute amenajări temporare pe diferite sectoare ale râului, astfel încât oamenii să se poată așeza, să poată privi, să vadă expoziții și să discute despre apă.

Arhitectul crede că atenția autorităților trebuie extinsă spre lacurile din Gheorgheni, spre Băile Someșeni, dar și spre torenții care se scurg de pe dealurile din sudul orașului.

Ascultați aici integral interviul difuzat la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: