Interviurile EBS | Stelian Brad președintele clusterului Cluj IT: „Start-up-urile care reușesc doar pe baza tehnologiei sunt o excepție”

Stelian Brad, profesor la Universitatea Tehnică și președintele clusterului Cluj IT, a vorbit într-un interviu la EBS Radio despre antreprenoriat, trecerea companiilor de IT de la activitatea de outsourcing la dezvoltarea de soluții proprii, conceptul de „smart city” la Cluj și digitalizarea companiilor non-IT.

Profesorul specializat în limbaje de programare a roboților a vorbit despre digitalizare și faptul că acest lucru pornește, practic, de la o schimbare culturală în cadrul companiilor.

„Digitalizarea unei companii pornește nu de la tehnologie, pornește de la o schimbare culturală în cadrul companiei și apoi, sigur, o adaptare a proceselor din organizații ca să fie pretabile pentru digitalizare, urmând ca apoi să avem o adopție a tehnologiei cu efecte asupra performanțelor economice. În consecință, o companie care este deconectată de paleta mai largă de soluții necesare pentru digitalizare va fi mai greu să opereze în piață”, a spus profesorul Stelian Brad.

În ceea ce privește conceptul de „smart city”, atât de folosit la Cluj, președintele clusterului Cluj IT – care numără peste 70 de companii, universități și alte organizații din domeniu – a arătat că problemele cu care se confruntă orașul trebuie abordate punctual.

„În oraș constatăm o creștere exponențială a numărului de automobile, a numărului de locuitori a unor cartiere, unele mai puțin sau mai mult sistematizate. Asta deja generează o presiune în factori interni semnificativi. Trebuie să rezolvi problema. Pornind de la aceste aspecte concrete, reale, trebuie să gândești soluții digitale, dar nu numai prin tehnologie, probabil și alte elemente de planificare urbană, pentru a rezolva această presiune. Vorbim de schimbări climatice, la fel factori externi de presiune, la fel ca și alte aspecte legate de competiția între diverse orașe. Și nu mă refer la nivel național, ci regional. Trebuie să le avem în vedere și să înțelegem cum anume prin digitalizare și prin abordări mai inteligente reușim să facem față acestor provocări. Și atunci problema smart city, atât de mult să zicem promovată nu ar mai fi o chestiune de PR”, a mai spus Stelian Brad.

Cadru universitar la UTCN din 1996, dar și cu experiență în managementul unor firme, profesorul Stelian Brad spune că antreprenorii din IT care eșuează sunt cei care se bazează foarte mult, sau chiar exclusiv, pe tehnologie.

„Antreprenoriatul este, în primul rând, o atitudine față de o oportunitate. Diferența constă în capacitatea de a ancora modelul de afaceri la nevoile pieței și pe urmă, sigur, tehnologia să fie adaptată modelului de afaceri. Cei care eșuează, de regulă, sunt preponderent preocupați de tehnologie și uneori își imaginează că tehnologia se vinde de la sine. Acestea sunt doar excepții pe care le-am întâlnit, să aibă și succes. Sunt de regulă acele tehnologii, le numesc eu de tip antibiotic, adică vin și rezolvă problemele stringente pentru anumite segmente de piață. Și atunci componenta de educare a pieței, de transformare pentru a adopta inovația este mai simplă, altfel, un start-up de succes, are nevoie de o alocare semnificativă de resurse de timp, bani, expertiză în educarea și pregătirea pieței pentru a adopta inovația, noua tehnologie”, a punctat Stelian Brad.

Puteți asculta aici intervul integral pe care profesorul Stelian Brad i l-a acordat lui Ovidiu Cornea: