Iohannis, despre criza pestei porcine africane: Guvernul PSD i-a împins pe producători în pragul falimentului

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului să ia măsuri urgente pentru a stopa creșterea numărului de focare de pestă porcină africană.

Șeful statului a criticat Guvernul pentru modul în care a fost gestionată criza pestei porcine africane

Șeful statului susține, într-un comunicat, că Guvernul că a fost incapabil, până acum, să gestioneze situația.

„Din cauza modului defectuos în care este gestionată această situație de criză, Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului. În prezent, în România sunt peste 700 de focare, răspândite în 10 județe ale țării, inclusiv în Ilfov, iar numărul focarelor se extinde amenințător. Pesta porcină africană face ravagii în rândul crescătorilor de porcine, iar fermele mari din sud-estul țării sunt pe cale să fie practic exterminate. Se înregistrează deja pagube de zeci de milioane de euro, pierderi de mii locuri de muncă, precum și pierderea unor importante oportunități comerciale pentru România”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis consideră că, în acest moment, prioritatea trebuie să fie luarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului și despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectați, în vederea atenuării impactului social.

„Guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană”

Șeful statului susține că cei care au gestionat defectuos această criză trebuie să își asume responsabilitatea. „Prinsă în lupta cu Justiția, pentru a obține subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent”, se mai arată în comunicatul președintelui.

„În ciuda avertismentelor Comisiei Europene, după apariția virusului în Delta Dunării nu au fost luate toate măsurile prevăzute în planul de contingență, pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină africană și în alte zone ale teritoriului național. Președintele României atenționează Guvernul și autoritățile competente că sunt datoare să explice cum este posibil ca, în toată această perioadă, să nu fie luate măsurile adecvate pentru izolarea și menținerea sub control a focarelor existente. Guvernul trebuie să explice și măsura de eliminare, în primăvara acestui an, a inspecțiilor sanitare obligatorii în gospodării în condițiile în care Executivul era pe deplin conștient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017”, mai spune președintele.

Citește și: Consiliul Județean Cluj a alocat peste 350.000 de lei pentru prevenirea infestării porcilor cu pesta africană

Sursa foto: presidency.ro

Ne poți asculta și aici: